Izraelben történt – napi összefoglaló…

A Covid-19 járvány új eseteinek száma folyamatosan csökken. A járvány kezdete óta megfertőződött személyek száma 16 589, közülük 3736-an jelenleg tüneteket mutatnak. 60-an súlyos betegek, 50-en lélegeztetőgépen vannak. A járvánnyal összefüggésben 266-an haltak meg és 12 587-en már meggyógyultak.

Vasárnaptól kezdődően két lépcsőben újraindul az általános- és középiskolákban a tanítás. Elsőtől negyedik osztályig vasárnaptól, attól felfelé keddtől. A negyedik osztálynál idősebbeknek szájmaszkot kell viselni, a belépésnél megmérik hőmérsékletüket, és tartaniuk kell egymástól a megfelelő távolságot.
A tanórák közti szünetekben is meg kell tartani a két méter távolságot, a szüneteket időeltolódással kell megszervezni.
A járványügyi előírások betartását az Egészségügyi Minisztérium és az önkormányzatok folyamatosan figyelik, és a helyzetnek megfelelően újra értékelik…

A zsinagógák (mint köztudott, a legtöbb fertőzés ezeken a helyeken történt) újranyitásának feltétele hőmérőzés a belépésnél, szájmaszk osztása, és a távolságtartás…

Jövő hét szerdán megnyitják az uszodákat és a strandokat.

E hét végétől, előreláthatólag a jövő hét végéig extrém hőség várható az ország egész területén. Az Országos Tűzoltó Parancsnokság felhívta a lakosság és az önkormányzatok figyelmét az ezzel kapcsolatos felelősségteljes magatartásra, a bozóttüzek elkerülésére.
A polgárok figyelmét külön is felhívták, hogy a tengeri fürdőzést még nem engedélyezi az egészségügyi hatóság, és ezért nincs mentő személyzet a partokon…

A Lufthansa német légitársaság jövő héten újraindítja izraeli járatait, egyelőre heti hat alkalommal.
A Ben Gurion repülőtér felkészült a forgalom újraindítására az összes járványügyi rendszabály betartásával. Az utasoknak négy órával indulás előtt kell megjelenni a repülőtéren, ahol hőmérő-kamerákat helyeztek el. Az utasok és a repülőtér személyzete gyakorlatilag nem kerül közvetlen kontaktusba, a feladatok nagy részét robotok látják el…

Letartóztatták a feltételezések szerint az Amit Ben Yigalt z”l goláni harcost betontömbbel megölő terroristát. Az ügyben eddig összesen 13 személyt állítottak elő, egy család tagjait. Folyamatosan vizsgálják azokat a környező házakat, ahonnan a támadás helyszíne (háztető) könnyűszerrel megközelíthető.
A Beer Yakov-i közterület felügyelők tegnapra virradó éjszaka arra lettek figyelmesek, hogy az előző nap eltemetett törzsőrmester sírját a képen látható módon feldúlták. A koporsót felnyitották, és egy cédulát helyeztek el benne a következő felirattal: “a gyerekednek 72 órája van a feltámadásra”.
Amit részvétlátogatáson lévő katonai parancsnokai azonnal értesítették a rendőrséget, és a katonai rabbinátust. Megállapították, hogy a holttestet nem gyalázták meg, és elrendelték a sír betonnal történő kiöntését. A munka befejezéséig a goláni hadosztály parancsnoka 24 órás őrséget állított a sír mellé. A rendőrség nyomozást indított az ügyben és fokozta a környéken az őrjáratot…

A feldúlt sír

Tegnap gázolásos merénylet történt a déli órákban Har Hevronnál. Egy 20 éves határőr katona közepesen súlyosan megsebesült a végtagjain. A Szoroka kórházban kezelik, ahol az egyik lábát amputálni kellett. A terroristát likvidálták.

A kanadai hadsereg múlt héten hadgyakorlaton próbálta ki az Izraeli Légiipari Vállalat leányvállalatának, az ELTA System Ltd.-nek MMR radarrendszerét, amely a vaskupola rendszer része. A gyakorlat eredménye nyomán a vaskupola rendszer felkerült a NATO vásárlási listájára, ahol ugyan más cégekkel is meg kell mérkőznie, de esélyei egyáltalán nem rosszak.

facebook.com/degelisrael

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSLeharpress