Izrael első etióp születésű minisztere

Pnina Tamano-Shata
Pnina Tamano-Shata

Háromévesen, mezítláb érkezett Izraelbe – tegnaptól (május 17.) Izrael 35. kormányának minisztere Pnina Tamano-Shata képviselőnő:

“Nagyon megható számomra ez az esemény. Bezárult egy kör, és egy új korszak kezdődik” – nyilatkozta a beiktatása előtti héten Izrael következő bevándorlási és befogadási minisztere. Shata kinevezése történelmi eseménynek is nevezhető: ő lesz Izrael állam első etióp születésű minisztere.

“Ezekben a pillanatokban itt van velem az a hároméves kislány, aki anyukája nélkül, mezítláb, egy küzdelmes út megtétele után érkezett Izraelbe. Nem felejtem a befogadási központban töltött nehéz éveket, és nagyon megható számomra, hogy ebből a hároméves kislányból Izrael minisztere vált. Van ebben valami nagyon szimbolikus, különösen, hogy én leszek felelős a bevándorlásért és a befogadás ösztönzéséért. Egy új bevándorló, olé, mindig is új bevándorló marad, nem számít, hány év telik el. Az alija benne marad a bevándorló szívében és lelkében. És az alija Izrael szíve is. Így épült ez az ország” – tette hozzá. 

A beiktatás napján Tamano útja először a szüleihez vezetett, majd a nagyapja által alapított zsinagógába Asdodban, ahol az a több mint 200 éves Tóra-tekercs található, amit nagyapja, a közösség rabbija (kajasz) az Egyesült Államokon keresztül juttatott ki Izraelbe.

פנינה תמנו שטה בגיל שלוש ()

A 39 éves, jogász végzettségű Pnina Tamano-Shata a Beni Ganz vezette Kék-Fehér párt miniszteri kinevezése. Eredetileg a Lapid-féle Jes Atid párt színében került a parlamentbe, de a koaliciós rendezkedés közben átpártolt az egységkormányt alakítók közé. Öt testvérével és édesapjával a Mózes Hadművelet elnevezésű alija-programban érkezett Izraelbe, amelynek keretében Izrael mintegy 7000 etióp zsidót mentett ki Szudánon keresztül. Az 1980-as években összesen legalább 10 ezer zsidó menekült ki Etiópiából gyalogszerrel Szudánba, ahonnan Izrael a Moszad szervezésében titkos hadműveletekkel kimentette őket. Több ezer ember veszett oda a sivatagban és szudáni táborokban a menekülés során.

Izraelben az etióp közösség közel 140 ezer főt számlál. Ők az ország egyik legszegényebb, nagyfokú munkanélküliségtől sújtott közössége, sok területen hátrányos megkülönböztetésnek és rendőri túlkapásoknak is kitéve. Tamano közéleti munkája is többek között az etiópok jogegyenlőségéért folytatott küzdelemmel, demonstratív tiltakozások szervezésével kezdődött. Ezekért Tamano-Shata négy évvel ezelőtt elnyerte a Martin Luther King-díjat, amelyet Luther King fia és Reuven Rivlin államelnök adott át neki.

A Bevándorlási Minisztérium az elmúlt években igencsak háttérbe szorult, de Tamano hivatalba lépésekor ismét relevánssá válhat, mivel idén – nagyrészt a koronavírus okozta válság miatt – felerősödött a bevándorlás, közel 100 ezer új olé várható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.