Izraelben történt – napi összefoglaló…

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatója szerint a Covid-19 fertőzöttek száma a járvány kitörése óta 16 659 volt, jelenleg 2946-an betegek, közülük 50-en súlyos állapotban, 38-an lélegeztetőgépen vannak. A járvánnyal összefüggésben 278 fő vesztette életét, 13 435 -en meggyógyultak.

Ma (szerdán) megnyitották a szabadtéri strandokat, fürdőhelyeket, miután az elmúlt napokban ezrek özönlöttek az előírásokat megszegve a tengerpartokra. Összesen 136 vízparton lehet fürödni két méteres távolságtartással.

Mától nyitnak a múzeumok, de egyelőre tilos gyermek-foglalkozásokat tartani bennük.

Szintén ma nyitnak a zsinagógák és a mecsetek, ahol az imádkozók száma maximum 50 fő lehet. Belépéskor kötelező a hőmérőzés, a szájmaszk viselése, az előírt távolság és a higiéniai szabályok betartása. Az ellenőrzést u.n. “korona-felelősök” végzik.

Az éttermek, bárok, klubok május 27-én nyithatják meg kapuikat a közegészségügyi előírások betartásával. A 100 fő befogadására alkalmas helyek teljes, a 100 fő felettiek 85%-os kapacitással üzemelhetnek. Az asztalokat másfél méteres távolságra kell elhelyezni, és kötelező az előzetes helyfoglalás. A belépőket itt is hőmérővel ellenőrzik.

A zsinagógákban és vendéglátóhelyeken a nyitás előtt fertőtlenítő nagytakarítást kell végezni.

A külföldről érkezőknek már nem kell kijelölt karanténba vonulniuk. Érkezéskor meg kell adniuk a 14 napos karantén idejére egy címet, és írásban kell kötelezettséget vállalniuk, hogy nem használják a tömegközlekedést az odajutáshoz, valamint hogy két hétig nem hagyják el a karantént.

Amiram Ben Uriel gyűlölet-bűncselekmény gyanújával állt a lodi körzeti bíróság előtt. A vád szerint Duma faluban gyújtóbombát dobott egy házra, ahol az emiatt kitört tűzben egy palesztin arab család három tagja, köztük egy kisgyermek életét vesztette. A bíróság kimondta bűnösségét, felmentették viszont a terrorista bűnszövetkezetben elkövetett gyilkosság vádja alól. A büntetés mértékéről szóló, várhatóan életfogytiglani ítéletet a későbbiekben hirdetik ki.

Az extrém hőhullám miatt egy nap alatt több mint 1300-an hívták a tűzoltókat. A Jordán völgyben lángra kapott egy legelő, de a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet, még mielőtt átterjedt volna a közeli katonai bázis területére.

Izrael állam történetében először szállt le hivatalosan az Egyesült Arab Emirátusok Etihád légitársaságának szállítógépe, amely a palesztinok részére hozott orvosi eszközöket.

Mahmud Abbasz (mozgalmi nevén Abu Mázen) tegnap felhívta a palesztin biztonsági szervek vezetőit, hogy minden kapcsolatot szakítsanak meg az izraeli biztonsági szervekkel. Egyúttal bejelentette, hogy érvénytelennek tekintik az oslói szerződést és minden Izraellel és az USA-val kötött szerződést a tervezett annektálás miatt.

facebook.com/degelisrael

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSLeharpress