Nemsokára nyitnak a kulturális intézmények – hírösszefoglaló

Az Izraeli Opera nézőtere - fotó: Izraeli Opera Facebook-oldala
Az Izraeli Opera nézőtere - fotó: Izraeli Opera Facebook-oldala

Június 14-ével kinyithatnak a színházak és kulturális intézmények a Kulturális Minisztérium vasárnap esti közleménye szerint. Az intézmények teljes befogadóképességük 75%-ával üzemelhetnek a járványügyi szabályok betartása mellett – távolságtartás, kötelező maszkviselés és a bejáratnál testhőmérséklet mérés.

Amennyiben a nézőtér befogadóképességének 75%-a meghaladja az 500 főt, külön engedély beszerzése szükséges a Kulturális Minisztériumtól. Jegyek csak online lesznek vásárolhatóak, akik együtt rendelik a jegyet, azok ülhetnek együtt. A nézőtéren legalább egy üléstávolság megtartása kötelező, az előadások alatt pedig nem lehet szünetet tartani.

Bezár a tibériasi Baruch Padeh (Poria) egészségügyi központ koronavírus részlege, miután május 24-én az utolsó páciens, egy eritreai vendégmunkás, Thomas is felépült. Az osztály dolgozói tapssal búcsúztatták a gyógyult férfit. Az osztály két és fél hónap működés után szűnik meg további intézkedésekig – nyilatkozta az intézmény.

Június 1-ről június 8-ra halasztották a vasút újraindítását. Miri Regev közlekedési miniszter és Juli Edelstein egészségügyi miniszter együtt határoztak az újabb időpontról. Korábban már május 17-re is megígérték a vasúti közlekedés megindítását, amit a koronavírus járvány kitörése után állítottak le a fertőzésveszélyes, zárt klímaberendezéssel működő vonatok miatt.

Az El-Al közleménye: Mivel a beutazókra vonatkozó izraeli karanténelőírások továbbra is érvényben vannak, az El-Al Június 19-ig törölte az összes Tel-Aviv–Budapest–Tel-Aviv járatot. Azok az utasok akiknek 2020. Augusztus 31. előtti utazásra szóló jegyük van, “befagyaszthatják” azt, és módosítási díj fizetése nélkül átfoglalhatják (ugyanarra a foglalási osztályra) 2021. December 31. előtti utazásra.

Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére elérte a 16 717-et, ami előző este óta 5 új megbetegedést jelent. 44 beteg állapota súlyos, közülük 34 van lélegeztetőn, 32 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 279 halálos áldozata van a járványnak, és 14 153 beteg gyógyult meg.

Megkezdődött a bírósági eljárás Netanjahu ellen korrupció, csalás és hivatali visszaélés vádjával. Az izraeli televíziók élő adásban közvetítették, amint a miniszterelnök bevonult a jeruzsálemi körzeti bíróság üléstermébe. A kormányfő az ügyvédjeivel beszélt, és nem ült le a vádlottak padjára, amíg jelen voltak a kamerák.

Netanjahu a bíróság épületében, a terembe való belépése előtt tartott beszédében – a mögötte felsorakozott Likud párti miniszterek előtt állva – azzal vádolta meg a rendőrséget és az ügyészséget, hogy személye, a Likud párt, valamint a jobboldali kormányzás megbuktatására törekednek, ezért mondvacsinált ürügyekkel vádakat koholtak ellene. Netanjahu tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

A vádat képviselő ügyésznőt biztonsági őrök kísérték a teremhez, a kormányfő híveinek fenyegetései nyomán állandó védelmet rendeltek mellé. Teljes cikk >>

Kiengedték házi őrizetbe Hodaya Monsonegot (24), a kábítószer-csempészet kísérletével kapcsolatban 9 hónapja, Peruban bebörtönzött izraeli nőt.

Meghalt ‘Hitler aligátora’ a Moszkvai Állatkertben. A Saturnus névre hallgató, 84 éves aligátor most pénteken pusztult el. Az állatkert közleménye szerint Saturnus az USA-ban született, majd a Berlini Állatkert kapta meg, ahonnan az 1943-as bombázások idején megszökött. 1946-ban brit katonák találták meg és ajándékozták a Szovjetuniónak. Amikor megtalálták, szinte azonnal megszületett a mítosz, hogy Saturnus Hitler gyűjteményéből való, és nem az állatkertből. A legenda és a kalandos háborús évek ellenére szép kort ért meg az állat utolsó moszkvai otthonában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.