Második szakaszba lépett egy Covid-19 elleni védőoltás

Moderna: második szakaszába lépett egy Covid-19 elleni védőoltás fejlesztése – megkapta az első páciens.

Az izraeli születésű Tel Zaks, az amerikai Moderna biotechnológiai cég vezető kutatója már korábban azt nyilatkozta az N12-nek, hogy nem lenne meglepve, ha az általuk fejlesztett vakcina működne, de a kísérletek csak most jutottak abba a fázisba, hogy embereken is teszteljék a gyógyszer hatékonyságát.

A Moderna május 18-án tette közzé az első kísérletek eredményeit. A szer hatása kimutatható volt a program első szakaszában részt vevő nyolc önkéntes laboreredményein, a szervezetük antitesteket kezdett előállítani.

Az oltóanyag tesztelésének második szakaszában 600 ember vesz részt, 300 fő 18-55 év közötti, valamint ugyanennyi 55 év feletti önkéntes. A hétvége alatt beadott első mRNA-1273 típusú oltást 28 nappal később egy újabb, úgynevezett megerősítő oltás követi. A gyógyszerkísérletben részt vevőket 12 hónapon át követi a program, melynek során 50 és 100 milligrammos hatóanyagú oltást és a kontrollcsoporton placebót használnak.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal gyors eljárási lehetőséget biztosít az mRNA-1273 oltásnak.

A tanulmány nem arra szolgál, hogy a vakcina működését bizonyítsák, fejtette ki a Reuters hírügynökség egy elemző cikkében, de megcsillantja a reményt, hogy a Moderna által kifejlesztett oltás hatékony lehet a Covid-19 járvány elleni harcban.

A kutatás első fázisát az amerikai Allergológiai és Infektológiai Intézet vezetésével végezte a Moderna, amelynek eredményeit hamarosan klinikai publikációkban teszik közzé egy szakértői értékelésben. A Moderna nyilatkozata szerint, ha minden megfelelően halad, júliusban megkezdhetik az oltás tesztelésének harmadik szakaszát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.