Túl könnyen sülnek el a fegyverek a palesztinokkal szemben

"Az ő élete kevesebbet ér?" – A fotón, Iyad al-Hallak, a tévedésből lelőtt palesztin fiatal férfi látható
“Az ő élete kevesebbet ér?” – A fotón Iyad al-Hallak, a tévedésből lelőtt palesztin fiatal férfi látható

Miközben az Egyesült Államokban (teljesen jogosan) tüntetések zajlanak és gyilkossággal vádolják a Minneapolisban George Floydot megfojtó rendőrt, addig Izraelben csend honol egy fogyatékkal élő, és ráadásul fegyvertelen fiatalember teljesen felesleges lelövése miatt – írja Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt egyik vezetője a Facebookon.

Nem beszélhetünk egyszeri esetről. Nem először lőnek le a rendőrök fegyvertelen palesztint, nem először sül el túl könnyen a fegyverük kisebbségiekkel vagy kiszolgáltatottakkal szemben. Ezen a héten fenyegetőzött Amir Ochana, az új belbiztonsági miniszter, hogy “halál fia”, aki rendőrökre támad, és vannak rendfenntartók, akik az efféle kijelentést engedélynek tekintik a gyilkolásra.

Nem szabad hozzászoknunk ahhoz a gyakorlathoz, hogy bármely gyilkos lövést visszamenőlegesen “semlegesítésnek” nevezünk. Ezért a veszélyes politikáért az életével fizetett Iyad Al-Hallak.

Törvény elé kell állítani az őt lelövő rendőröket. De nem elég a bármennyire is szigorú büntetés, ha nem értjük meg, hogy alapvetően meg kell változtatni a könnyen elsülő fegyverek gyakorlatát a területeken és Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinokkal, valamint a kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel szemben.

“Indítványoztam ma reggel az eset kivizsgálását, és a Kneszet belbiztonsági bizottságának azonnali összehívását” – zárja sorait Zandberg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.