Drágul a benzin – Hírösszefoglaló

Drágul a benzin. Mától 42 agorával emelkedik a 95-ös benzin literenkénti ára, ami az elmúlt két hónapban tapasztalt árcsökkenés után 9 százalékos emelkedést jelent. Június 1-től az önkiszolgáló kutaknál az aktuális, maximális ár literenként 5,21 sékel, a kiszolgálás díja változatlanul 21 agora literenként.


A Financial Times hétfőn közzétett riportja egy név nélkül nyilatkozó nyugati hírszerzési tisztviselőt idézve arról számolt be, hogy az áprilisi, Izrael vízi infrastruktúráját célzó iráni kibertámadás az ivóvíz klórtartalmának növelésére irányult. A jelentés szerint a támadás, ha sikeres lett volna, tízezreket hagyott volna víz nélkül, beleértve a gazdálkodókat is, és a legrosszabb esetben több százan súlyosan megbetegedhettek volna. A nyugati hírszerző forrás szerint a támadás „kifinomultabb, mint ahogy [az izraeliek] eredetileg gondolták… Közel jártak a sikerhez, és nem teljesen világos, miért nem sikerült.”


Lehet, hogy mégsem lesz annektálás július elsejétől. Zeév Elkin, Netanjahu egyik bizalmasa kijelentette, hogy a kitűzött időpont nincs kőbe vésve, napokat vagy heteket is csúszhat. Csak akkor terjesztik “valamikor júliusban” a kormány elé a terveket, ha az amerikaiakkal közösen elkészítették az új térképet az izraeli szuverenitás alá vont ciszjordániai településekről.


A rendőrség nyomozásba kezdett a kormányfői rezidencia két dolgozója ellen, akik a gyanú szerint nyomás hatására hamisan adtak nyilatkozatot és tanúskodtak Szara Netanjahu javára a Sira Raban perben. Sira Raban a rezidencián dolgozott mintegy egy hónapig, ahol állítása szerint Szara Netanjahu kegyetlenül bánt vele, és ezért negyedmillió sékel kártérítést kér.


Juli Edelstein egészségügyi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a vírusvizsgálatot kiterjeszti a tünetmentesekre is. Eddig tömeges vizsgálatot a feltételezett tünetmentes hordozók felderítése érdekében nem végeztek. Edelstein szerint a minisztérium napi 15 000 tesztre képes. Bejelentette, hogy változtat a minisztérium politikáján és zöld utat ad bárki tesztelésére, aki vírussal fertőzött beteg közelében volt. Ez vonatkozik az iskolák minden tanulójára és személyzetére, ahol fertőzés tapasztalható, valamint idősotthonok és más jóléti intézmények lakóira.


Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére elérte a 17 071-et, ami előző este óta 59 új megbetegedést jelent. 33 beteg állapota súlyos, közülük 30 van lélegeztetőn, 44 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 285 halálos áldozata van a járványnak, és 14 792 beteg gyógyult meg.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.