Súlyosan megsebesült egy alezredes egy másik tiszt lövedékétől – Hírösszefoglaló

Súlyos baleset történt a dél-izraeli Ceelim kiképzőtáborban. A hadgyakorlat során egy alezredes tévedésből belépett a tűzvonalba, és életveszélyesen megsebesült. A magas rangú tisztet kórházba szállították, és még az éjszaka folyamán megműtötték. Már nincs életveszélyben. A gyakorlatot leállították az incidens kivizsgálásának befejezéséig.


Egy rejtéllyel kevesebb: megoldódott a titok, hogy kik és mikor építhették Jeruzsálemben a Templom-hegyre felvezető ősi hidat, melyet ma Wilson-ívként ismerünk. A Weizmann Intézetben folyt radiokarbonos kormeghatározási vizsgálatok bizonyították, hogy egy kisebb boltíves híd már Heródes uralkodása alatt elkészült, de a későbbi, nagyobb, szélesebb építményt a rómaiak építették meg. „Nagyon meglepett, mikor kiderült, hogy a rómaiak fejezték be a hidat” – nyilatkozta Boaretto, a Weizmann Intézettől a Haaretznek. “Habár hódítók voltak, mégis hozzájárultak ehhez a hatalmas projekthez, a Templom építéséhez.”


A Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata fényt derített a pergamenek eredetére, arra, hogy milyen állat bőréből készítették őket, és ezzel választ kínál számos tudományos kérdésre. Teljes cikk


A Palesztin Hatóság szerdán bejelentette, hogy ezentúl nem fogadja el az adóbevételek Izraelből történő átruházását, hanem folytatja az Izraellel való koordináció megszüntetését.„Kitartunk amellett, hogy visszautasítottuk és továbbra is visszautasítjuk az adóbevételek részünkre történő átruházását, összhangban a palesztin vezetés azon határozatával, miszerint mentesítjük magunkat minden Izraellel kötött megállapodás alól” – írta a Twitteren Hussein al-Sheikh, a Palesztin Polgári Ügyek Bizottságának igazgatója, aki szintén a Fatah Központi Bizottság tagja. Ibrahim Milhim, a Palesztin Hatóság kormányának szóvivője megerősítette al-Sheikh nyilatkozatát, mondván, hogy 2020 májusában a Palesztin Hatóság elutasította a „rendszeres adóátruházást” Izraelből.


Szami Abu Shehadet, a Közös Lista parlamenti képviselőjét koronavírussal diagnosztizálták. A Kneszetben jelenleg minden ülést elhalasztanak, és a hivatal munkatársai közül is csak a nélkülözhetetlen feladatok ellátásáért felelősek folytathatják a munkát.


Az izraeli koronafertőzések száma szerda estére elérte a 17 377-et, ami előző este óta 92 új megbetegedést jelent. 27 beteg állapota súlyos, közülük 25 van lélegeztetőn, 41 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 291 halálos áldozata van a járványnak, és 14 983 beteg gyógyult meg.


Szerda éjszaka késelési kísérlet történt a Hasmonaim-átkelőnél Modiin Illit közelében. Egy palesztin férfi gyanúsan közeledett az átkelőhöz, a biztonsági őrök megállásra szólították fel, mire az földre dobta a kését. A helyszínen lévő katonák letartóztatták, és kihallgatásra vitték a férfit.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.