Néha hetekkel később találnak a halottakra – Hírösszefoglaló

A ZAKA önkéntesei egy magányos idős nő holttestét távolítják el otthonából - fotó: ZAKA
A ZAKA önkéntesei egy magányos idős nő holttestét távolítják el otthonából - fotó: ZAKA

Valószínűleg a koronavírus-járvány, azon belül is a karantén és a szociális távolságtartás negatív következménye az, hogy ugrásszerűen megnövekedett az otthonukban magányosan elhalálozott emberek száma, akiket csak napokkal, hetekkel később találnak meg. Az egyik, halottak elszállításával foglalkozó szervezet, a Zaka adatai szerint az előző évhez viszonyítva 65 százalékkal emelkedett az olyan esetek száma, amikor már bomlásnak indult halottakat kell elszállítaniuk. Mivel a Zaka mellett más szervezetek is foglalkoznak ezzel a feladattal, ez a szám valószínűleg még sokkal magasabb lehet. A Zaka már hónapokkal ezelőtt kampányba kezdett, hogy ezeket a borzalmas eseményeket megelőzhessük. A “Szomszéd, figyelj, nem hiányzom?” elnevezésű projektre feliratkozók egy magányosan élő telefonszámát kapják meg, akiket naponta felhívnak, és néhány percet elbeszélgetnek. Itt lehet feliratkozni.


Az izraeli koronafertőzések száma szombat estére elérte a 18 972-t, ami előző este óta 177 új megbetegedést jelent. 35 beteg állapota súlyos, közülük 26 van lélegeztetőn, 45 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 300 halálos áldozata van a járványnak, és 15 357 beteg gyógyult meg.


“A szomszédos települések lakosai már izgatottan várják, hogy a kormány az előzetes bejelentéseknek megfelelően ma jóváhagyja “Ramat Trump” (Trump magaslat) nevű helység létrehozását a Golán-fennsíkon, és egyben a fejlesztési munkálatokhoz szükséges pénzügyi keretet is. Az ott élők abban reménykednek, hogy a fejlesztési pénzekből a már meglévő települések is részesülnek.


“A telepesek által megtámadott palesztin védelmére kelt katona az elvárásoknak megfelelően járt el” – nyilatkozta Beni Ganz miniszterelnök helyettes.


Dr. Ruth K. Westheimer amerikai-zsidó szexológus szerint az izraeli hadsereg katonáinak egész életükben jó szexuális élete lesz. A kilencvenes éveiben járó holokauszt-túlélő hölgy egy csütörtöki webináron fejtette ki véleményét.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.