Huszonöt európai ország is tiltakozik az ellen, hogy Izrael annektálja Ciszjordániát

európai unió eu zászló
Fotó: hippopx.com

A terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot szül – figyelmeztetnek.

Közös levélben fejezte ki tiltakozását Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása ellen huszonöt európai ország több mint ezer parlamenti képviselője.

A szerdán nyilvánosságra hozott levél 1080 aláírója felszólította Izrael vezetését, hogy mondjon le a tervről, amely “gyakorlatilag állandó ellenőrzést teremtene a töredezett palesztin területek felett, megfosztaná a palesztinokat mindenféle szuverenitástól, illetve megágyazna újabb jelentős területek elcsatolásának”.

Határozott fellépésre kérték az európai vezetőket, és figyelmeztettek, az annexió végzetes lenne a közel-keleti konfliktus békés rendezése, a kétállami megoldás szempontjából.

“A megfelelő válasz hiánya a nemzetközi jog alapelveinek figyelmen kívül hagyására bátorítana más, területi követelésekkel rendelkező államokat” – hangsúlyozták. Magyarországról Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője csatlakozott a levélhez aláíróként.

Kedden António Guterres, az ENSZ főtitkára is óva intette Izraelt az annexiótól, mondván, az a térség destabilizációjával járna.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjamin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve július 1-jén megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része óva intette az izraeli kormányt attól, hogy a zsidó állam bekebelezze ezeket a területeket, felhívva a figyelmet, hogy a terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot szül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.