A Sabak ismét követheti az izraeli fertőzötteket

Ismét titkosszolgálati eszközökkel követhetik majd a koronavírus-fertőzötteket Izraelben a kormány szerdai határozata alapján, miután az utóbbi hetekben ismét feléledt a járvány – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet.

A kormány által egyhangúlag elfogadott törvényjavaslat szerint a kabinet igénybe veheti a Sabak belbiztonsági szolgálat telefonokat követő eszközeit az egészségügyi minisztérium epidemiológiai felméréseihez, amelyek a páciensek diagnosztizálás előtti utolsó két hetét térképezik fel, hogy merre jártak és kikkel találkozhattak.

A rendelkezést Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter, jövendő miniszterelnök alkalmazhatja csakis egyetértésben és szükség esetén. Az indítvány alapján csak akkor csak akkor aktiválják a nyomkövetést, ha valós veszélyt jelent a vírus gyors terjedése, és azonnali beavatkozásra van szükség ennek megakadályozására.

Akkor is felhasználhatják majd egyedi esetekben a titkosszolgálati eszközöket, ha másként nem lehet megtalálni, hogy kikkel került kapcsolatba a fertőzött.

A törvényjavaslatot egyelőre nem terjesztik a kneszet elé, de ha tovább nő a vírushordozók száma, akkor a törvényhozás elé fogják vinni. A jogszabályt azért készítették elő, mert az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedett a fertőzöttek napi száma Izraelben, és a hatóságok a telefonok helymeghatározásának segítségével próbálják megfékezni a járványt.

- Hirdetés -

A koronavírus első, tavaszi hullámában a Sabak segítségével találták meg és szólították fel a házi karanténra a fertőzöttekkel érintkezőket, de a legfőbb ügyész felszólította a kormányt, hogy a jövőben csakis törvényes keretek közt, jogszabályokkal meghatározott formában alkalmazzanak civilek esetében a terroristák felgöngyölítésére kidolgozott titkosszolgálati eszközöket, és a Sabak főnöke is ezt kérte.

- Hirdetés -