Feltételek nélkül szabadon engedte a bíróság a letartóztatott tüntetőket

Tüntetés a miniszterelnöki rezidencia mellett a Balfour utcában - fotó: Izraelinfo
Tüntetés a miniszterelnöki rezidencia mellett a Balfour utcában - fotó: Izraelinfo

Szombat éjjel a jeruzsálemi körzeti bíróság minden feltétel nélkül 15 órás fogva tartás után szabadon engedte Amír Heszkelt, a légierő tartalékos dandártábornokát és a vele fogva tartott tüntetőket, elutasítva a rendőrség kérését, hogy 15 napig tiltsák ki őket Benjámin Netanjahu miniszterelnöki rezidenciájának környékéről.

“A tüntetés joga alapvető jog egy demokratikus államban, még akkor is, ha ez nem korlátlan jog. Ez azt jelenti, hogy a tüntetők mindenhol gyakorolhatják demonstrációs jogukat, s kitiltásuk Jeruzsálemből aránytalan intézkedés, amely nem felel meg a rendőrségi rendelet megsértésében érintett vádaknak, még ha vannak is ilyenek” – szólt a bírónő határozata.

Amikor a tárgyalás során a rendőrség, mint “minimális” kérést terjesztette elő távol tartásukat Jeruzsálemtől, a bíró ezt mondta: “Mi az hogy minimális feltétel? Ez az elhallgattatásukat jelenti!” – és ekkor már lehetett sejteni a döntést.

“A legőszintébb és legártatlanabb embert tartóztatták le, aki a leghűségesebb elveihez és céljaihoz. Ez az ország annyira értékes és fontos neki, hogy nehezen tudja elfogadni az utóbbi időben kialakult helyzetet, a hibákat” – mondta Haszkel felsége a ynetnek, miközben férje még a fogdában volt.

“Őrült világban élünk. Mi fizetjük Izrael miniszterelnöki rezidenciáját, ahol megvesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel vádolt személy él. Személyes biztonsági és rendőri egység biztosítja őt, és minket, becsületes polgárokat letartóztatnak tüntetésért” – mondta a távozó dandártábornok.

Előzőleg szombat este több ezren tüntettek a Sara Netanjahu személyzet elleni magatartása miatt hírhedtté vált miniszterelnöki rezidencia előtt a pénteki tüntetésen letartóztatottak azonnali szabadon engedését követelve.

A kormányzati korrupció ellen tüntető, a márciusi választási forduló, és Beni Ganz pálfordulása után megszületett “fekete zászlós” mozgalom péntek délutánonként “kabbalat sabatot”, szombat fogadó tüntetéseket rendez Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencia előtt, melyeken nagy zajjal a csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció miatt már bírósági tárgyalási szakaszba jutott Benjámin Netanjahu azonnali távozását követelik.


A miniszterelnöki rezidencia előtt tartott korrupció-ellenes tüntetés után a tömeg a bíróságra vonult, ahol az előző napi tüntetés alatt letartóztatottak ügyét tárgyalták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.