Izrael sikeresen felbocsátotta az „Ofek 16” megfigyelő műholdat

Az Ofek 16 műhold indítása

Az Izraeli Légiipari Vállalat (Israel Aerospace Industries) hétfőn elindította az Ofek 16 kémműholdat. Az IAI beszámolója szerint a műholdat hajnali 4:00 órakor sikeresen bocsátották fel űrbéli útjára az ország közepén lévő Palmachim kísérleti bázisról a “Savit-2” (üstökös) műhold-indító hordozórakétával. Azt is bejelentették, hogy ez egy fejlett tulajdonságokkal rendelkező elektro-optikai megfigyelő műhold.

Már az űrben van – fotó: Hadügyminisztérium

A Föld körüli pályára állva a műhold tesztek sorozatán fog keresztülmenni, hogy a mérnökök meggyőződjenek integritásáról és teljesítményének szintjéről. Miután a műhold minden szempontból működőképesnek bizonyul, a kezelését átadják a hadsereg 9900-as hírszerző egységének.

„Műholdas hálózatunk lehetővé teszi az egész Közel-Kelet megfigyelését, sőt valamivel többet…” – mondta Slomi Szudari, az IAI űrprogramjának vezetője.

Az Ofek 11 műhold indítása 2016-ban
Az Ofek 11 műhold indítása 2016-ban – fotó: Hadügyminisztérium

Az IAI vezette a műhold valamint az indítója fejlesztését és gyártását. Az Elbit Systems fejlesztette és gyártotta a műhold kameráját, az indítómotorokat pedig a Rafael Advanced Defense Systems egy állami tulajdonban lévő vállalattal közösen fejlesztette ki.

Az Ofek 16 korszerű kémműhold kifejlesztése és sikeres röppályára állítása egy újabb rendkívüli siker az ország védelmi ipara, de különösen az Israel Aerospace Industries számára – írta Beni Ganz védelmi miniszter a Twitteren és hozzátette, hogy a technológiai fölény és a hírszerzési képességek elengedhetetlenek Izrael biztonsága szempontjából.

Az Ofek 5 fellövése 1995-ben – fotó: védelmi minisztérium

Izrael a világ azon 13 országa között van, mely műhold felbocsátására képes. Izraelen kívül az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, India, Japán, Dél-Korea mellett, Észak-Korea, Ukrajna és Irán rendelkezik ilyen képességekkel.

Izrael első, Ofek 1 nevű hírszerző műholdját 1988. szeptember 19-én lőtték fel, de akkor titokban tették ezt, hogy az ország térségbeli ellenségei nem értesüljenek az ország technológiai fejlettségéről. Legutóbb négy évvel ezelőtt, 2016. szeptember 13-án bocsátották fel az Ofek 11 kódjelű műholdat.