Izrael sikeresen felbocsátotta az „Ofek 16” megfigyelő műholdat

Az Ofek 16 műhold indítása

Az Izraeli Légiipari Vállalat (Israel Aerospace Industries) hétfőn elindította az Ofek 16 kémműholdat. Az IAI beszámolója szerint a műholdat hajnali 4:00 órakor sikeresen bocsátották fel űrbéli útjára az ország közepén lévő Palmachim kísérleti bázisról a “Savit-2” (üstökös) műhold-indító hordozórakétával. Azt is bejelentették, hogy ez egy fejlett tulajdonságokkal rendelkező elektro-optikai megfigyelő műhold.

Már az űrben van – fotó: Hadügyminisztérium

A Föld körüli pályára állva a műhold tesztek sorozatán fog keresztülmenni, hogy a mérnökök meggyőződjenek integritásáról és teljesítményének szintjéről. Miután a műhold minden szempontból működőképesnek bizonyul, a kezelését átadják a hadsereg 9900-as hírszerző egységének.

„Műholdas hálózatunk lehetővé teszi az egész Közel-Kelet megfigyelését, sőt valamivel többet…” – mondta Slomi Szudari, az IAI űrprogramjának vezetője.

Az Ofek 11 műhold indítása 2016-ban
Az Ofek 11 műhold indítása 2016-ban – fotó: Hadügyminisztérium

Az IAI vezette a műhold valamint az indítója fejlesztését és gyártását. Az Elbit Systems fejlesztette és gyártotta a műhold kameráját, az indítómotorokat pedig a Rafael Advanced Defense Systems egy állami tulajdonban lévő vállalattal közösen fejlesztette ki.

- Hirdetés -

Az Ofek 16 korszerű kémműhold kifejlesztése és sikeres röppályára állítása egy újabb rendkívüli siker az ország védelmi ipara, de különösen az Israel Aerospace Industries számára – írta Beni Ganz védelmi miniszter a Twitteren és hozzátette, hogy a technológiai fölény és a hírszerzési képességek elengedhetetlenek Izrael biztonsága szempontjából.

Az Ofek 5 fellövése 1995-ben – fotó: védelmi minisztérium

Izrael a világ azon 13 országa között van, mely műhold felbocsátására képes. Izraelen kívül az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, India, Japán, Dél-Korea mellett, Észak-Korea, Ukrajna és Irán rendelkezik ilyen képességekkel.

Izrael első, Ofek 1 nevű hírszerző műholdját 1988. szeptember 19-én lőtték fel, de akkor titokban tették ezt, hogy az ország térségbeli ellenségei nem értesüljenek az ország technológiai fejlettségéről. Legutóbb négy évvel ezelőtt, 2016. szeptember 13-án bocsátották fel az Ofek 11 kódjelű műholdat. 

- Hirdetés -