Új generációs kémműholdat állított pályára Izrael, miközben robbanásveszélyes a helyzet az országban

Izrael Shavit rakétája az Ofek-13 műhold kilövése közben – Fotó: Izrael kormánya

Izrael szerdán elindította az Ofek hírszerző műholdjának új változatát, ami megerősíti az éjjel-nappali regionális megfigyelés lehetőségét, miközben a Közel-Keleten egyre feszültebb a politikai helyzet, és az ország az Iránnal való konfliktus lehetséges eszkalációjára készül.

Az Ofek-13 nevű műholdat az izraeli Shavit rakétával lőtték a Földközi-tenger fölé a Palmachim légibázisról, és nyugati irányú pályára állították. Izrael a szokásos elővigyázatosságból döntött így, hogy meghibásodás esetén nehogy véletlenül érzékeny technológiák kerüljenek ellenséges közel-keleti országok kezébe.

Az izraeli védelmi minisztérium közlése szerint a pályára állítás sikeres volt, az elsődleges vizsgálatok után pedig már meg is kezdődött az adatok továbbítása. Az Ofek-13-nak még néhány ellenőrzésen kell átesnie, mielőtt „a közeljövőben” megkezdheti teljes körű működését.

A hónapokkal előre tervezett kilövést Yoav Galant védelmi miniszter felügyelte – ez annak a jele, hogy hivatalban marad annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy az alkotmányos válság miatt elbocsátja.

“Továbbra is be fogjuk bizonyítani, hogy még az ég sem szab határt az izraeli védelmi erőknek” – mondta Galant, aki szombaton haragította magára Netanjahut azzal, hogy sajtótájakoztatón közölte a biztonsági szervek egybehangzó aggodalmából fakadó álláspontját: biztonsági okokból le kell állítani a hevesen vitatott igazságügyi átalakítási tervet.

Másnap Netanjahu bejelentette Galant elbocsátását – ami óriási kormányellenes tiltakozást váltott ki, és felkeltette az Egyesült Államok aggodalmát Izrael alkotmányos válsága és katonai felkészültsége miatt.

Izrael utoljára három éve, 2020 júliusában indított útnak kémműholdat. Az állami tulajdonú Israel Aerospace Industries (IAI) által gyártott Ofek-13 a legújabb, ami csatlakozik azon felderítő műholdak sorához, amelyek közül az elsőt még 1988-ban bocsátotta fel Izrael. Boaz Levy, az IAI vezérigazgatója szerint a műhold a legfejlettebb a maga nemében, egyedülálló radaros megfigyelési képességekkel rendelkezik, és bármilyen időjárási vagy látási viszonyok között képes megfigyelést végezni, ezáltal javítva a stratégiai hírszerzést.

Az izraeli légierő eközben bejelentette, hogy Space Administration néven saját űrvédelmi egységet hoz létre.

Az Ofek 13 műhold – Fotó: Védelmi minisztérium

Izrael a növekvő geopolitikai feszültségek miatt igyekszik fokozni űrvédelmi képességeit, miközben széles körű kormányellenes tiltakozások rázzák meg az országot. A műhold fellövésére alig néhány héttel azután került sor, hogy Irán és Szaúd-Arábia helyreállította egymással a kapcsolatait. Izraelt emellett aggasztja Irán egyre ambiciózusabb nukleáris törekvése.

Netanjahu azon törekvése, hogy meggyengítse az izraeli legfelsőbb bíróságot, veszélyezteti az ország biztonságát. Az Egyesült Államokkal is nagyon megromlott az izraeli kormány viszonya, Joe Biden amerikai elnök sürgette a miniszterelnököt, hogy „dolgozzon ki valami valódi kompromisszumot”, ugyanakkor hozzátette, hogy a közeljövőben nem fogja meghívni Netanjahut a Fehér Házba.

Szakértők szerint a helyi társadalom soha nem volt annyira megosztott, mint most, és ez rendkívüli veszélybe sodorhatja az országot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.