Egy izraeli zenepedagógus portréja: Sara Feigin

Sara Feigin
Sara Feigin

“Tudvalevő”, hogy minden zeneiskolai vizsgakoncerten kell játszani egy helyi szerzőt is a klasszikus, a barokk és a modern darab mellett. A magyar zeneiskolák dolga ebben a tekintetben nagyon könnyű, Bartók, Kodály kimeríthetetlen forrás.

Izraelben kicsit nehezebb helyi klasszikus zeneszerzőt találni, a hozzáértők legelőször Andre Hajdu nevét szokták bedobni, zongorára azonban Hajdu inkább csak a fiatal korosztály számára hagyott könnyen hozzáférhető kottákat.

Mikhail Baryshnikov világhírű balettművészt is meglátogatta Sarát Holonban
Mikhail Baryshnikov világhírű balettművész is meglátogatta Sarát Holonban

A nagyrészt a volt Szovjetunió részeiről Izraelbe alijázott zenetanárok Sara Feigin műveit részesítik előnyben, aki szívesen osztogatta szét kottáit a zeneiskolák között, és mind a kamarazenélésre – főleg négy- és hatkezesek –, mind az egyéni előadásokra sok-sok értékes darabot hagyott maga után.

Sara Feigin Rigában született és lett elismert zeneszerző a múlt század 60-as éveiben. Három balettet és sok-sok koncertművet írt, darabjai ismertek és kedveltek voltak a Szovjetunióban és a zenei nagyvilágban. 1972-ben családjával kivándorolt Izraelbe, egy évvel később Holon városában megalapította az első és egyetlen olyan konzervatóriumot, amelyben kizárólag új bevándorló, olé zenetanárok oktattak.

A zeneiskolát 10 éven keresztül vezette, és ott egy úttörő zeneoktatási módszert is alkalmazott, amelynek a lényege a csoportos zeneoktatás volt. Több száz gyerek tanult a keze alatt, nyugdíjas éveiben pedig katonák előtt és számtalan jótékonysági rendezvényen zenélt. Zeneművet komponált olyan tragikus események hatására, mint a Rabin-gyilkosság (“Elégia”), a Beit Lid-i borzalmas terrortámadás és a Babj Jar-i mészárlás.

Feigin zenei-és közösségi munkásságáért több kitüntetést kapott, Holon városa díszpolgárának tekinti. Életművének legnagyobb elismerése azonban minden bizonnyal az, hogy a fiatal zenészek máig előadják műveit a zeneiskolák és konzervatóriumok közönségének:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.