A korona-helyzet romlása ellenére bizonyos könnyítéseket engedélyeztek

Izraelben bizonyos könnyítéseket hoznak a korábban elrendelt korlátozásokon a koronavírus okozta járvány közepette, noha a kormány ezt ellenzi, mert a helyzet romlóban van – jelentette hétfőn a sajtó.

A tájékoztatás szerint a kneszet korona-bizottsága elrendelte az edzőtermek és uszodák megnyitását, noha a kormány alig egy hete adott utasítást a bezárásukra, hogy megakadályozza a járvány második hullámának erősödését.

A bizottsági vita akörül éleződött ki, hogy ebben a helyzetben helyes-e ez a döntés, de a tagok többsége arra jutott, hogy a zárva tartás gazdasági kihatása súlyosabb dolog, mint az ezeken a helyeken elkapható fertőzések viszonylag alacsony száma – írta a Times of Israel internetes honlapja. A bizottság ugyanakkor fenntartotta a bárok és éttermek vendéglátási lehetőségeinek a korlátozását.

Izraelben a lakosság egyaránt aggódik a járvány gazdasági következményei, illetve a fertőzés terjedése miatt, miközben 85 százalékos többség kérdésesnek tartja a kormány járványellenes stratégiájának a helyességét, legalábbis a Kan közszolgálati rádióban hétfőn közzétett felmérés szerint.

A megkérdezettek egyharmada azt is mondta, hogy gondjai vannak havi kiadásainak fedezésével. A munkanélküliség a járvány előtti 4 százalékról 20 százalék körülire emelkedett, így mintegy 850 ezer izraelinek nincs munkája.

Izraelben a társadalmi érintkezési szabályok korlátozásának fokozatos enyhítése után júliusban megugrott az új fertőzéses esetek száma, meghaladta a napi ezer főt, és hétfőn az egészségügyi hatóságok már 1200 észlelt új fertőzöttről adtak hírt a tájékoztatást megelőző 24 óra alatt. A kormány elismerte, hogy a fejleményeket látva az enyhítések túl gyorsak voltak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.