750 sékelt kap minden izraeli

Az új izraeli bankjegyek - fotó: The World in HDR / Shutterstock
Izraeli bankjegyek - fotó: The World in HDR / Shutterstock

Minden izraeli állampolgár fejenként 750 sékel egyszeri segélyt kap a gazdasági és pénzügyi szakemberek egyöntetű tiltakozása ellenére. Családonként a gyermekek számával nő a segély, de maximum 3000 sékel a plafon – jelentette a 12-es tv.

Este Netanjahu sajtótájékoztatót tart a hír hivatalos közlésére. A populista döntés hátterében több ok állhat:

  • Netanjahu népszerűségének és megítélésének az utóbbi hetekben mért drasztikus romlása, melyet a közvélemény kutatások jeleznek. Ennek oka a koronaválság kezelésének elhanyagolása, és a második hullám fiaskója, a munkanélküliség és a gazdasági válság. Az ország lakosságának egyre súlyosabb haragját mutatta a szerda esti Netanjahu-ellenes tömegtüntetés.
  • A milliomosoknak és a lassan már éhező munkanélkülieknek egyforma összegben adott “ajándék-pénz” egyben – reményeik szerint – csökkenti a hamarosan várható újabb országos vesztegzár miatti közfelháborodást.
  • Benjamin Netanjahu korrupciós perének második tárgyalási napját július 19-re tűzték ki, de ha országos zárlatot vezetnek be, akkor ezt ismét elhalaszthatják, akárcsak márciusban májusra. Ha Netanjahunak sikerül kihúznia jövő nyárig, akkor megszerezheti az államfői posztot az akkor visszavonuló Rivlin helyett. Az államfő automatikusan bűnügyi amnesztiát élvez 7 évig tartó hivatali időszakában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.