Netanjahu pénzt oszt minden izraelinek

Netanjahu bejelenti az egyszeri bénzbeli támogatást - fotó: GPO
Netanjahu bejelenti az egyszeri bénzbeli támogatást - fotó: GPO

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyszeri pénzjuttatást ígért minden izraeli állampolgárnak szerdán a koronavírus-járvány okozta pénzügyi válság enyhítésére.

Az egygyermekes családok 2000 sékelt (mintegy 180 ezer forint), a kétgyermekesek 2500 (225 ezer forint), a három- és többgyermekes családok pedig 3000 sékelt (270 ezer forint) kapnak – mondta Netanjahu újságíróknak. Az egyedülállóknak 750 sékel (67 500 forint) egyszeri juttatásban kell részesülniük – tette hozzá. A kisvállalkozóknak pedig már meg is kellett kapniuk az elmúlt napokban a nekik járó 3000-7500 sékelt (átlagosan 4700 sékelt).

A bejelentés bírálói populistának nevezték Netanjahu lépését, amely nem szolgál mást, mint lecsillapítani a tiltakozásokat miniszterelnök koronavírus-járvánnyal kapcsolatos politikája ellen. Az Izraelben fokozódó pénzügyi válság közepette ez egy veszélyes pénzszórás – mondják. A lépés vitát váltott ki a pénzügyminisztériumban is – jelentette az izraeli televízió.

Netanjahu ezzel szemben azt hangoztatta, hogy újra működésre kell bírnunk a gazdaságot, s hozzátette, hogy legjobb, ha az emberek vásárolni mennek ezzel a pénzzel. Ez jót tesz majd a gazdaságnak – fűzte hozzá, arra biztatva mindenkit, hogy izraeli árut vegyen.

A Netanjahu által kiegészítő intézkedésnek nevezett egyszeri pénzjuttatást még jóvá kell hagynia a kormánynak és valószínűleg a kneszetnek is. Alig egy hete Netanjahu már előterjesztett egy gazdasági mentőcsomagot, mintegy 20 milliárd euró (több mint 7000 milliárd forint) értékben.

- Hirdetés -

Az új koronavírus terjedése miatt tavasszal elrendelt első korlátozások súlyos visszaesést okoztak az izraeli gazdaságnak. A munkanélküliek aránya jelenleg 21 százalék az országban.

A fertőzések száma nemrég tetőzött Izraelben, ami miatt számos új korlátozást is bevezettek, miközben egyre többen támadják a miniszterelnök válságkezelő lépéseit.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Izraelben eddig 43 ezer 668 fertőzöttet azonosítottak, és 375 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségben.

Meme: Netanjahu szeretne átutalni neked 750 sekelt a Bit applikáción. Elfogadom/visszautasítom
- Hirdetés -