A magyar külügyminiszter: Izrael mindig számíthat Magyarországra

Gabi Askenazi izraeli külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel Jeruzsálemben 2020. július 20-án - fotó: Borsos Mátyás / MTI
Gabi Askenazi izraeli külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel Jeruzsálemben 2020. július 20-án - fotó: Borsos Mátyás / MTI

Magyarország és Izrael mindig számíthat egymásra, a két ország barátsága, partneri együttműködése erősebb, mint valaha – mondta a magyarországi külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Jeruzsálemben.

A magyar külügy tárcavezetője megbeszélést folytatott Gabi Askenazi külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett, amellett, hogy igazságos és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak a nemzetközi szervezetek az országgal szemben. Magyarország sosem fog támogatni Izraellel szemben előítéletes határozatokat – fűzte hozzá.

Kifejtette: Izrael és Magyarország azon országok között van, amelyeket a nemzetközi szervezetekben és médiában a leginkább támadnak. Sokaknak érdekében áll, hogy a két ország között érdekellentét legyen, de még soha nem volt olyan jó a kétoldalú együttműködés, mint most – fogalmazott.

Azt mondta, közép-európai országként Magyarországnak is az az érdeke, hogy béke és stabilitás legyen a Közel-Keleten. Ennek elérésére sok terv született már, de ezek mind kudarcot vallottak, és most a Fehér Ház tervének van a legjobb esélye, hogy egy előremutató folyamat alapjaként szolgáljon a béke és biztonság megteremtésére – közölte. Hozzátette: türelmesnek kell lenni, támogatni kell a terv alapján megvalósuló párbeszédeket, és bízni kell abban, hogy a felek leülnek egymással tárgyalni.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány jelentette kihívás egy új dimenzióját is megteremtette a magyar-izraeli együttműködésnek. Európa teljesen védtelen volt a védőfelszerelések és -eszközök beszerzését illetően, ezért az egyik legfontosabb kötelességük, hogy stratégiai kapacitásokat építsenek ki, hogy maguk gyárthassák le a legfontosabb védőeszközöket, felszereléseket – magyarázta. Izraellel együttműködésben világszínvonalú lélegeztetőgépeket gyártanak Magyarországon, és ezekből exportálni is tudnak – közölte.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a Közel-Keleten Izrael az elsőszámú kereskedelmi és beruházó partnere Magyarországnak, az együttműködés lényeges területe a kóser élelmiszeripar, az önvezető autók fejlesztése és az űrkutatási együttműködés.

Megjegyezte: megállapodtak, hogy 50 izraeli hallgatót fogadnak magyarországi tanulmányokra.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy Magyarország biztonságos ország a zsidó közösség és az odalátogató turisták számára, és zéró toleranciát hirdettek az antiszemitizmus ellen.

Gabi Askenazi hangsúlyozta: Magyarország fontos barátja Izraelnek, és mindkét ország elkötelezett az együttműködésük fokozása mellett.

Az izraeli politikus a kétoldalú együttműködés fontos területei között említette a gazdasági kapcsolatokat: az autóipart, a mezőgazdaságot, valamint a lélegetzetőgépek közös gyártási kapacitásának bővítését, tekintettel a koronavírus-járványra.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadja hivatalában Szijjártó Pétert, a magyar külgazdasági és külügyminisztert Jeruzsálemben 2020. július 20-án - fotó:  Borsos Mátyás / MTI
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadja hivatalában Szijjártó Pétert, a magyar külgazdasági és külügyminisztert Jeruzsálemben 2020. július 20-án – fotó: Borsos Mátyás / MTI

Kitért rá: Magyarország nemcsak az Európai Unióban, hanem az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben is Izrael barátja.

Gabi Askenazi a regionális biztonság tekintetében kifejtette: a legnagyobb fenyegetést Irán jelenti, az ország nukleáris programja és regionális ambíciói nagy aggodalmat keltenek. Irán megszegte a nukleáris programjára vonatkozó ígéreteit, ezért a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie vele szemben, fokozni kell a rá nehezedő nemzetközi nyomást – vélekedett.

Szijjártó Péter Jeruzsálemben találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Izhar Shai tudományos és technológiai miniszterrel is.

A sajtótájékoztató elején megállapodást írtak alá a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról, valamint a magyar-izraeli űrkutatási együttműködés szorosabbra fűzéséről.