Megszavazta a kneszet az átnevelő terápiák betiltását

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Az átnevelő terápiák betiltásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az ellenzék. A javaslatot a kormányzó pártszövetség két tagja is támogatta, ezzel a parlament előzetesen megszavazta a jogszabályt. A közel-keleti országok közül így elsőként Izraelben tilthatják be az átnevelő terápiákat.

Netanjahu nem vett részt a szavazáson. Amir Ohana közbiztonsági miniszter és kétgyerekes meleg apa a miniszterelnök kérése ellenére nem hagyta el a termet, és a törvényjavaslat mellett adta le a voksát. A jogszabály előzetes olvasata 42:36 arányban ment át a szavazáson.

A törékeny kormányzó pártszövetséget már eddig is súlyos ellentétek feszítették, most pedig az ultraortodox vallásos pártokat felháborította, hogy két kormánypárt (Kék-Fehér, Avoda) is a javaslat mellé állt.

Elemzők szerint a kialakult helyzet akár új választások kiírásához is vezethet, főleg azután, hogy az Egyesült Tóra Judaizmus párt elfogadhatatlannak tartja az átnevelő terápiák betiltását, és emiatt a koalíciós együttműködés megszakítását is kilátásba helyezték.

A jogszabály szerint a konverziós terápiát alkalmazó pszichológusok elveszíthetik engedélyüket, és többszöri alkalom után akár börtönbüntetés is kiszabható arra a terapeutára, aki a “szexuális orientáció megváltoztatására irányuló” kezeléseket végez.

A szexuális orientáció vagy a nemi identitás megváltoztatását ígérő eljárásokat tudománytalannak tartja a pszichológia, és a gyakorlatot többek között az Izraeli Orvostudományi Egyesület is elítélte már.

A törvényjavaslatot az ellenzéki Meretz párt nyíltan meleg vezetője, Nitzan Horowitz nyújtotta be. A megszavazását a politikus történelmi lépésnek nevezte, ami azok után biztosan nem túlzás, hogy tavaly Rafi Peretz, akkori oktatási miniszter még azt nyilatkozta, hogy hisz az átnevelő terápiákban, és hogy az ő gyerekei nem lehetnek melegek, mert “normálisan” nevelték őket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.