Kormányellenes tüntetőkre támadtak Tel-Avivban

Ismeretlenek a kormányellenes tüntetőkre támadtak kedd éjjel Tel-Avivban, öt sebesült demonstrálót kórházba kellett szállítani – jelentette a helyi média.

“Nem engedjük, és határozottan fellépünk az erőszak, a vandalizmus vagy a lakosságot és a rendőrséget sértő megnyilvánulások ellen” – nyilatkozta a tüntetők bántalmazására reagálva szerdán Moti Kohen, az izraeli rendőrség megbízott főparancsnoka.

A mintegy ezerfős tüntetés Amir Ohana belbiztonsági miniszter otthona közelében kezdődött kedd este, ahol a tüntetőkkel szembeni, korábbi erőszakos rendőri fellépés ellen tiltakoztak. A demonstrációt az új egységkormány megalakulása után szerveződött “feketezászlós mozgalom” rendezte. Később a tömeg Tel-Aviv belvárosának főbb utcáin vonult különböző kormányellenes, illetve Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Amir Ohana miniszter elleni rigmusokat skandálva.

A civilruhás támadók a Cinemateque nevű művészmozi környékén léptek akcióba: paprikasprayvel fújtak le, botokkal, boxerekkel, üvegpalackokkal vertek tüntetőket, amit sokan rögzítettek telefonjuk kamerájával. A nyilvánosságra került videofelvételek egy részén felismerhetők és azonosíthatók a verekedők, de eddig nem történtek őrizetbe vételek.

“El kell fogni és meg kell büntetni a tüntetők tegnapi támadóit. Senki sem hallgattatja el az izraeli tiltakozásokat mindaddig, amíg mi itt vagyunk” – üzente a Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganc védelmi miniszter szerda reggel a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet szerint.

- Hirdetés -

“Tegnap este vér folyt Tel-Avivban. A tüntetők vére, akiket gengszterek támadtak meg. Ez egyenes következménye a tiltakozáshoz fűződő jogok megkérdőjelezésének és az ellenük folytatott uszításnak. A demonstrációs jog szent, és veszélyes úton haladunk” – nyilatkozta a szintén Kék-Fehér párthoz tartozó Miki Heimovics, a kneszet belügyi bizottságának elnöke.

A kormányfő távozását követelő feketezászlós mozgalom harci és kommandós egységektől leszerelt támogatói bejelentették, hogy önvédelmi csoportokat szerveznek a tüntetések biztosítására. Izraelben általános hadkötelezettség van, a fiúk legalább két és fél, a lányok két évig szolgálnak a hadseregben.

A művészek tiltakozása is megjelent szerda reggel, amikor Tel-Aviv központjában a Rabin téren hatalmas, a városháza engedélyével felállított installációra ébredtek a város lakói. Az “Utolsó vacsora” nevű alkotás egy tíz méter hosszú asztal, amelynél egyedül ül Benjámin Netanjahu szobra. A gyümölcsökkel, süteményekkel, pezsgővel és szivarokkal roskadásig megrakott asztalon a kormányfő előtt egy hatalmas, izraeli zászlót formázó torta van, s éppen abból tör egy darabot.

Itáj Zalait, a kompozíciót létrehozó művész a Ynetnek azt mondta, hogy a jelenet jelképezheti Netanjahu vagy a demokrácia utolsó vacsoráját is. Az üres székek Zalait szerint azt jelzik, hogy nincsenek mellette olyan miniszterek, akikben meg lehetne bízni. “Miközben az ország vezetője egyedül élvezi ezt a hatalmas bőséget, egymillióan munkanélküliek, az emberek éhesek, elvesztették bevételeiket, és nagy részük a kultúra világában dolgozott. Közülük többen segítettek az alkotásban” – mondta Zalait, aki már máskor is létrehozott politikai tartalmú, alkalmi köztéri szobrokat.

Izraelben az utóbbi hetekben szinte mindennapossá váltak a kormány és a kormányfő elleni tüntetések. A tiltakozók a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra adott kormányzati választ bírálják, és azzal vádolják Izrael több, mint egy évtizede hatalmon lévő vezetőjét, hogy rombolja az ország demokratikus hagyományait.

- Hirdetés -