Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak

A két ország közötti háborús feszültség ellenére Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak, és több izraeli kórház is jelentkezett sebesültek ellátására a keddi rendkívüli erejű robbanások nyomán – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Az izraeli hadsereg szóvivője arab nyelvű Twitter-üzenetben már kedd este humanitárius segítséget ajánlott, amelyhez az országok közti feszültség ellenére a politikai vezetők és több kórház igazgatója is csatlakozott.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felkérte a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, hogy tárgyaljon Nikolaj Mladenovval, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátorával az izraeli segítség ügyében.

“Osztozunk a libanoni nép fájdalmában a katasztrófa idején, és segítő kezet nyújtunk” – írta Reuven Rivlin államelnök héber, arab és angol nyelvű Twitter-üzenetében kedd éjjel.

“Tapasztaltak vagyunk, és készen állunk a sebesültek fogadására” – jelentette be a haifai Rambam kórház, a cfati Ziv kórház és a nahariai kórház vezetése, amelyek az ország északi részén, a libanoni határ közelében találhatóak.

“A Seba kórház humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási központja kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a humanitárius missziók vezetésében a világ minden táján” – jelentkezett be a Tel-Aviv melletti orvosi központ is, amely kapcsolatba lépett a védelmi és az egészségügyi minisztériummal.

“Kötelességünk mindenkit segíteni, akinek szüksége van rá, természetesen a szomszédainkat is. Felkészültek vagyunk minden olyan feladatra, amelyet ránk osztanak” – nyilatkozott a Seba igazgatója, Jichák Kreisz professzor. Izraeli részről elsőként, már kedd este, közvetlenül a robbanást követően a Beni Ganz vezette védelmi minisztérium és a Gabi Askenázi vezette külügyminisztérium ajánlotta fel a libanoni kormánynak orvosi felszerelés Libanonba küldését és sérültek izraeli fogadását.

Izrael mintegy másfél évvel ezelőtt csatlakozott az ENSZ-nek ahhoz a szervezetéhez, amely lehetővé teszi az ország számára, hogy olyan országokat is segítsen, amelyeket nem háborús katasztrófa sújtott, még akkor is, ha ellenséges viszonyban áll velük.Az izraeli hadsereg mentési egysége 2018-ban kötelezte magát az ENSZ nemzetközi mentési és segítségnyújtási szabványainak betartására. Mintegy 80, elsősorban fejlett és erős ország tartozik a csoportba, amely az ENSZ égisze alatt szervezetten segélyeket küldhet minden humanitárius katasztrófa sújtotta országba.

A támogatás függ a fogadó ország jóváhagyásától, de a közvetítők, például Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az ENSZ UNIFIL békefenntartó egységének bevonása befolyásolhatja a döntést. A bejrúti robbanás esetében Izrael fő előnye a Libanonhoz való földrajzi közelsége és gyors elérhetősége.

Izrael és Libanon között nincs békemegállapodás, és a hetvenes évek vége óta több ízben háborúhoz vezetett viszályuk, az izraeli hadseregnek elsősorban a Libanonban állomásozó Palesztinai Felszabadítási Szervezet egységeivel, majd az Iránból támogatott síita Hezbollah fegyvereseivel kialakult fegyveres konfliktusai miatt.

Az elmúlt napokban is kiéleződött a viszály a Hezbollahhal, miután Damaszkuszban mintegy két héttel ezelőtt egy légicsapásban megölték a síita szervezet egyik harcosát. A Hezbollah bosszút esküdött, és egy hete egy osztaga behatolt Izrael területére a libanoni határnál fekvő, vitatott hovatartozású Seba ültetvényeknél, majd visszavonult, miután az izraeli hadsereg tüzet nyitott. A Hezbollah tagadta részvételét az incidensben. Hétfőn az izraeli hadsereg a szíriai határnál megölt négy határsértőt, akik pokolgépet próbáltak elhelyezni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.