A Bejrúti robbanás megköti a Hezbollah kezét

Ohad Hemo újságíró, a vitatott területekre és a palesztinokra szakosodott riporter a következőket mondta a tegnapi bejrúti robbantással kapcsolatban a 12-es tévécsatorna reggeli adásában: 

Válasszuk ketté a Hezbollah helyzetét Libanonban, és a történtek várható következményeit. Már most megjelentek Libanonban kritikus hangok, de meg kell jegyezni, hogy a Hezbollah még mindig ugyanaz a szervezet, mely torkánál fogva szorongatja a libanoni kormányt. Militáns, felfegyverzett erő, amellyel szemben nehéz bármely bírálatot megfogalmaznia a vezetésnek.

Ennek ellenére egyre hangosabban hallatják a hangjukat azok, akik szeretnének többet megtudni a 2750 tonna ammónium-nitrát származási helyéről és rendeltetéséről, és hogy van-e valamely kapcsolata a Hezbollahhal.

A várható következményekkel kapcsolatban valószínűnek tartom, hogy a történtek befolyásolni fogják a Hezbollah helyzetét, mivel e szervezet rengeteg fegyvert, robbanóanyagot halmozott fel sűrűn lakott településeken, és a közvélemény az események lecsengése után várhatóan követelni fogja ezen raktárak áthelyezését. 

A helyzet izraeli vonatkozásaival kapcsolatban megemlíteném, hogy a Hezbollahnak nagyon nehéz lenne valamely meglepetésszerű terrortámadást végrehajtani a szíriai eseményeket követően, a Hezbollah egyik vezetőjének titokzatos halála után. A hadseregünk készültségben várja a fejleményeket. Nagyon nehéz elképzelni, hogy ezek után a Hezbollah olyan tevékenységbe fogna, mely a helyzet eszkalációjához vezethetne Izrael határainál. 

- Hirdetés -

Nem szabad megfeledkeznünk a libanoniak nehéz helyzetéről, az eddigi 135 áldozatról, a több mint háromszázezer lakosról, akiknek romba dőlt a lakhelye, a 15-20 milliárd dolláros kárról, amit a robbanás okozott, így nehéz elképzelni, hogy jelenleg Libanonnak a problémája éppen Izrael lenne. 

Arra a kérdésre, hogy várhatunk-e valamely tisztának nevezhető vizsgálatot, nyomozást a robbanás ügyében, igennel felelhetek. Két nap múlva érkezik a nemzetközi bíróság csoportja végső következtetéseivel a tizenöt éve meggyilkolt miniszterelnök, Harari ügyében, és négy nap múlva várható annak a bizottságnak az értékelése, melyet a robbanás okainak felderítésére hoztak létre. Már most tudható, hogy a robbanásveszélyes anyagot nagyon gondatlan körülmények közt tárolták, hogy körülbelül 2014-től került a kikötőbe, és hogy Grúziából érkezett. A vizsgálóbizottság elnöke maga a miniszterelnök, mely lehetséges garanciát jelenthet a történtek valós feltárásához.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.