Újabb választásokhoz vezethet Netanjahu és Ganz vitája a költségvetésről

Napirend meghatározása nélkül hívták össze a vasárnapi kormányülést Izraelben Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter és jövendő miniszterelnök egyre mélyülő vitája miatt – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A Ganz vezette Kék-Fehér párt ragaszkodik a koalíciós egyezményben a Likud akkori kérésére meghatározott két éves költségvetéshez, ami 2020-ra és 2021-re szabályozná a kormányzat pénzügyeit, a Netanjahu vezette Likud viszont külön költségvetést követel 2020 hátralévő hónapjaira, és 2021-re. Ha nem sikerül egyezségre jutniuk, és augusztus 25-ig nem születik meg a büdzsé, akkor automatikusan új választásokat írnak ki Izraelben már november közepére, mert a helyi törvények szerint az új kormány felállása után száz napon belül dönteni kell ebben a kérdésben.

A 12-es televízió politikai szakértői szerint Netanjahu ismételt választásokat szeretne, mert abban bízik, hogy ezúttal az általa vezetett jobboldali-vallásos tömb képes lesz megszerezni a százhúsz tagú kneszet mandátumainak több mint felét, és új kormányt tud alakítani a jogi ügyekben kezét többször megkötő centrista Kék-Fehér párt nélkül, amely megszerezte az igazságügyi minisztériumot a koalíciós egyezkedésben.

Januárban kezdődik a miniszterelnök korrupciós pere, hetente háromszor tartanak majd tárgyalásokat, és Netanjahunak egyelőre nincs jogi képviseletét ellátó ügyvédi csoportja. A tévé szakértői szerint nem világos, hogy miként tervezi védelmét.

Ha a Kék-Fehér párt kezében marad az igazságügyi tárca, akkor januárban minden bizonnyal megkezdődik a tárgyalási szakasz, a bizonyítási eljárás, a tanúk meghallgatása, akiknek vallomásait várhatóan nagy terjedelemben taglalja majd a média.

- Hirdetés -

A gazdasági szakemberek és a pénzügyi tárca a gazdasági stabilitás érdekében a hosszabb távú tervezést, a két éves, 2021 végéig terjedő változatot javasolja, de az sem oldaná meg hosszú távon a politikai válságot, ha a Kék-Fehér elfogadná a Likud álláspontját a külön 2020-as költségvetésről. Ebben az esetben ugyanis a jövő évben ismét döntetni kell a 2021-es költségvetésről, és ha nem születik megállapodás, akkor  automatikusan új választásokra kerül sor, még mielőtt a koalíciós egyezmény szerint novemberben Ganz átvenné az ország irányítását.

Az ultraortodox pártok azonnal megegyezést sürgetnek, mert vallásos intézményeik fenntartásához szükségük van a kormányzati pénzekre. Netanjahu maga mellé állításukért rendkívüli keretet ígért nekik a költségvetéstől függetlenül, Ganz pedig ugyanezen okból a vitatott katonai besorozási törvény számukra kedvező változatát helyezte kilátásba számukra.

A 13-as kereskedelmi televízió csütörtök este közzé tett közvélemény-kutatása a Likud és a Kék-Fehér népszerűségének közös csökkenését mutatja. Ha most tartanák a választásokat, a Likud  mindössze 29 parlamenti helyet kapna szemben a márciusban szerzett 36-tal. A Kék-Fehér tovább folytatja összeomlását, mindössze nyolc mandátumot kapna a jelenlegi 14 helyett.    

Velük szemben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság kezelése fölötti elégedetlenség, és a folyamatos Netanjahu és kormányellenes tüntetések nyomán egyaránt 19-re emelkedett a Jair Lapid vezette, korábban a Kék-Fehér részeként működő Van Jövő (Jes Atid) párt, és a Naftali Bennet vezette jobboldali Jobbra (Jamina) párt honatyáinak száma, noha ez utóbbi márciusban csak 5 helyet szerzett.

- Hirdetés -