1 másodperces szuper-olcsó koronavírus-teszt készül Izraelben

A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában.

A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyáltesztnek már a klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában. A pácienseknek sós oldattal kell öblögetniük, majd beleköpniük egy fiolába. A mintát ezután egy apró eszközzel megvilágítják, és a reakció alapján meg lehet mondani, hogy a szervezetben jelen van-e a vírus vagy nem.

A szakemberek szerint a gépi tanulás révén a fejlesztés idővel egyre pontosabb lesz. A vizsgálatot vezető Eli Schwartz, a Sheba Egyészségügyi Központ munkatársa szerint az új nyálteszt használata egyszerűbb, mint a PCR-teszté. „Eddig nagyon ígéretesek eredményeket produkál ez az új módszer, amely jóval kényelmesebb és olcsóbb”, mint a többi – jegyezte meg a szakember.

Egy, több száz páciens bevonásával végzett előzetes klinika vizsgálaton a mesterséges intelligencia alapú eszköz 95 százalékos sikerrátával mutatta ki a vírus jelenlétét a szervezetben.

A Tel-Aviv szomszédságában lévő központ az eszköz fejlesztőjével, a Newsight Imaging nevű izraeli céggel együttműködve készül piacra dobni a tesztet. A vállalat szerint a fejlesztés már hatósági jóváhagyásra vár.

- Hirdetés -

Egy teszt kevesebb mint negyed dollárba (70 forint) kerül, és várhatóan maga az eszköz sem lesz több 200 dollárnál.

- Hirdetés -