Elkezdődött hétfőn a német (Luftwaffe) és az izraeli légierő (IAF) első közös németországi gyakorlata.

A Blue Wings 2020 nevű gyakorlatra Németországba érkező egységet Amikam Norkin tábornok, az IAF főparancsnoka vezeti, akit Ingo Gerhatz altábornagy, a Luftwaffe főfelügyelője fogad.

A gyakorlat augusztus 28-ig tart, központja az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Nörvenich mellett működő Luftwaffe-támaszpont.

A német és az izraeli légierő dolgozott már együtt több nemzet részvételével szervezett gyakorlatokon, de csak a két ország katonáit összefogó gyakorlatot még nem tartottak. Ezzel kapcsolatban Ingo Gerhartz a közös munka kezdetére időzített nyilatkozatában kiemelte, hogy a német történelem legsötétebb fejezete, a náci diktatúra korszaka azt a feladatot jelenti a mai németeknek, hogy lépjenek fel a lehető legnagyobb következetességgel az antiszemitizmussal szemben.

A gyakorlat kiemelt kísérőrendezvényeként egy német-izraeli küldöttség kedden koszorút helyez el a dachaui egykori náci koncentrációs tábor helyén létesített emlékhelyen. A holokauszt áldozatai előtt tisztelgő megemlékezésen részt vesz Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter is.

- Hirdetés -

Német hírportálok jelentéseikben kiemelik, hogy az izraeli katonák közül többen holokausztáldozatok leszármazottai. Az első közös németországi gyakorlat “mélyen megindító esemény számunkra” – nyilatkozott egyikük.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.