Idén minden elmarad, a legtriviálisabb dolgok sem magától értetődőek már: nem kell rendesen iskolába járni, az ünnepeken nincs együtt a család, nem ölelkezünk, ha találkozunk, elmaradt a nyaralás, nincs koncert, színházi előadás, mozi, könyvhét, fesztivál.

“Akkor viszont a születésnapomat is halasszuk el! Ugorjunk, hagyjuk ki ezt a kibaszott évet, csak jövőre leszek … éves.”

Ez Zsuzsa ötlete, de többen magukévá tették már e forradalmi hozzáállást, mondjuk engem se zavar, ha csak jövőre leszek 50 idén helyett.

Ennek szellemében az augusztus végi finom meleg tel-avivi estén egy nem-születésnapi baráti összejövetelre sem a megszokott malabit vittem magammal. Ezúttal ez a rózsavíz-ízű hideg tejes keleti édesség nem a jól ismert kókusz-mogyoró-mandula-cukorvíz feltétet kapta – bár azzal is tökéletes –, hanem valami fura alkalomhoz illőbbet. Így készült:

A malabihoz:

Felforralunk 3 pohár tejet, 1 pohár tejszínt és 100 gramm cukrot. Hozzáadunk 1 pohár tejben felkevert 80 gramm kukoricakeményítőt és ízlés szerint pár kanál/csepp rózsavizet. Ettől egy pár perc alatt megsűrűsödik, akkor egy nagyobb tálba öntjük.

A fura füge öntethez:

Felaprítottam két marék kesudiót, és egy forró serpenyőben megbarnítottam. Hozzáadtam fél pohár juharszirupot és ugyanannyi datolyaszirupot. Felforraltam, ha éppen leégett volna, felfuttattam egy kis vízzel.

A fügéket egy késsel nyolc részre nyitottam, de nem vágtam teljesen fel. Az így virágként megnyitott fügéket sütőpapírra helyeztem, és barna cukorral, egy icipici csiliporral megszórva 10 percre meleg sütőbe tettem.

Amikor minden kihűlt, az öntetet és a szép füge-virágokat elrendeztem a malabin. Pár óra a hűtőben – és kezdődhet az elmaradt-születésnapi vacsora.

!יום הולדת שמח זוזה שירי

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.