Éjszakai zárlatok • Az El Al nem visz többé vadász-trófeát • Szépen kerekeznek az izraeliek a Tour de France-on

Ebéd Bat Jamban a legyező pálma alatt.

A piros zónák teljes listája, ahol kedd este óta éjszakai kijárási korlátozásokat vezettek be legalább egy hétre: Bnei Brak, Elad, Umm al-Fahm, Taibe, Tira, Nazaret, Netivot, Abu Snan, Eilat Shahmon Gimmel negyede, Asdód Zayin és Het negyede, Ashkelon Mitzpe Barnea, Ganei Barnea, Naot Barnea, Givat Zion és Carmei Zion negyede, Buqata, Beitar Illit, Beit Semesben Ramat Beit Semes Alef, Ramat Beit Semes Gimel és Menuha és Nahala negyedei, Najidat, Baqa al-Gharbiyye, Julis, Jaljulya, Jatt, Daliyat al-Karmel, Avatan, Zemer körzetben Yafa an-Naseriyye, Kasra-Samia, Kafr Bara, Kafr Manda, Kafr Qassem városi része, Lev Haaretz és Nof Haaretz ipari részeinek kivételével, Kafr Qara, Lakiya, Musheirifa, Maale Iron körzetben Salem, Ein Mahil, Emmanuel, Assafiya, Fureidis, Arara, Qalansawe, Reineh, Rechasim, Sderotban Naot Yitzhak, Rabin és Naot HaNeviim negyedei, Shfaram, Jeruzsálem 9 negyede: Kafr Aqab, Beit Hanina, Ramat Slomo, Ramot, A-Tur, Issawiya, Anata, Suafat menekült tábor és Sanhedria.


Az éjszaka zárlatra ítélt ultraortodox városokban a rendelkezések ellenére megnyitották kapuikat szerdán az oktatási intézmények. A hatóságok 40 különösen fertőzött település vagy lakónegyed számára elrendelték kedd estétől az éjszakai zárlatot este héttől reggel ötig, és a korlátozó intézkedések részeként zárva kell tartaniuk iskoláikat, de a harediek ezt a döntést megtagadták.


Karanténba vonult Juli Edelstein egészségügyi miniszter és az egészségügyi minisztérium teljes vezérkara, valamint Roni Gamzu koronabiztos, mert kapcsolatba kerültek egy korona fertőzöttel.


Az El Al, az izraeli légitársaság betiltja a vadásztrófeák szállítását, közölte hétfőn az Emberek az állatok etikus kezeléséért nevű szervezet (People for Ethical Treatment of Animals, PETA). Az amerikai PETA felszólította a UPS-t is, hogy csatlakozzon az El Al-hoz, és már több mint 40 légitársasághoz, amelyek betiltották a vadásztrófeák szállítását.


Benjamin Netanjahu vádlott miniszterelnök kedden Beit Semesbe látogatott a koronavírus helyzet miatt, ahol beszédet mondott, melyben elsősorban egy 2017-es, beduin falu felszámolásakor történt halálestről beszélt. A következőket mondta: “Bocsánatot szeretnék kérni az Alkiaen család tagjaitól. Amikor az izraeli állampolgár családapa elhunyt, terroristának nevezték. Tegnap kiderült, hogy nem terrorista. Tegnap kiderült, hogy az ügyészség és a rendőrség vezetői tették őt terroristává, csakis azért, hogy védjék magukat és hogy engem támadhassanak.”

Az ügy előzményéről, a beduin faluban 2017-ben történt incidensről itt olvashattok:

Az MTI egykori cikkeiből világos, hogy már a történtek idején kétséges volt az áldozat terrorista volta, a Sabak (Sin Bet) belbiztonsági szolgálat ki is jelentette nem sokkal később, hogy a lelőtt beduin férfi nem állt kapcsolatban terrorszervezettel. Gilad Erdan akkori belbiztonsági miniszter és Roni Alsheikh akkori rendőr-főkapitány azonban a mundér becsületének védelmében máig ragaszkodott a terrorista-változathoz, amit a valóság megcáfolt. Azonban ennek a kétségkívül súlyos és elítélendő ügynek, a rendőrség tévedésének semmi köze sincs a Benjamin Netanjahu elleni rendőrségi nyomozáshoz, amely nyomán korrupció, csalás és közhivatali visszaélés vádlottja lett a kormányfő. Netanjahu azért nyúlt ehhez a “leleplezéshez” – mintha csak most derült volna ki a beduin férfi ártatlansága –, hogy az ellene folyó bírósági per előtt megpróbálja lejáratni a rendőrséget, az ügyészséget és a jogrend képviselőit. Nyilvánvaló, hogy 2017 óta asztalán van a Sabak jelentése, amely cáfolta, hogy a lelőtt beduin terrorista lett volna, és bőven lett volna alkalma bocsánatot kérnie. Netanjahu azon kitételét, hogy “az ügyészség és a rendőrség vezetői tették őt terroristává, csakis azért, hogy védjék magukat, és hogy engem támadhassanak” kizárólag pszichológus, vagy pszichiáter tudja értelmezni. De Netanjahu bocsánatkérése mindenképp pozitív fejlemény. És ildomos lenne folytatni, például a beduin falu lerombolása miatt, amire csak azért került sor, hogy egy zsidó falut építhessenek a helyére, vagy azért, mert a mai napig nem kerültek elő a biztonsági kamerák felvételei a május 30-án lelőtt autista Ijad Hallak ügyében.


Ehud Barak volt vezérkari főnök és miniszterelnök kedd este így vélekedett a 13-as csatorna híradójában:” A Gamzu-féle koronavírus stratégia jó, és jobban figyelembe kéne venni útmutatásait. A kormányfő maga nem képes 1200 településen egyedül vezetni a védekezést. Erre csak a polgári védelem alakulatai képesek. Szakértők szerint már százmilliárd sékelünkbe került ez a felelőtlen amatőrség (értsd.: a koronavírus-kezelés egy kézben, Netanjahu kezében tartása). Már tíz évvel ezelőtt megszületett az akcióterv a természeti csapások, háborúk, földrengések és járványok esetére. Ezt a protokollt egyáltalán nem használják ma, hanem csakis kicsinyes személyes érdekek irányítanak. A teljes zárlatot ma még maga a kormány sem támogatja. Amennyiben mégis elkerülhetetlenné válik, akkor ez a kormány és Netanjahu teljes csődjét jelenti majd. Az Um El-Hiram-i eset kapcsán én is aggódom az ügyészségért és a rendőrségért, de én elsősorban Netanjahu miatt, aki úgy viselkedik, mint egy bűnszövetkezet feje. Nem a Kék-Fehérekkel való közös kormányzás miatt döntésképtelen a vezetés, ez a nemzedékek óta legerélytelenebb kormány. Ez az egész Netanjahuval csak rosszul végződhet. Ez a kormány nem szolgálja sem a szavazóit, sem önöket, sem a közösséget, csupán azt az egyetlen ügyet, hogy Netanjahu miként is menekülhetne meg a hamarosan kezdődő bírósági tárgyalása elől.”


Sheldon Adelson vásárolja meg az amerikai nagykövet herzliai rezidenciáját 88 millió dolláros rekord összegért. Azért kell gyorsan eladni a reprezentatív tengerparti villát, hogy a novemberben esetleg hatalomra kerülő demokrata kormányzat ne tudja visszacsinálni a nagykövet Jeruzsálembe költöztetését. Adelson Netanjahu amerikai milliárdos oligarcha barátja, ő finanszírozza az Iszrael Hajom nevű napilapnak álcázott, évi sok millió dolláros veszteséget “termelő”, ingyenes, és ezzel a helyi média-piacot tönkretevő Netanjahu-propaganda-kiadványt.


Megígértük a Tour de France indulásakor, hogy beszámolunk majd az Israel Start-up Nation bringásainak sikeréről. Íme: Az izraeli kerékpárcsapat újonc a Tour de France-on. A rutinos, sztárokkal teletűzdelt csapatok első heti tűzijátékában nem sok szerep jutott a kis-csapatoknak. Az Israel Start-up Nation bringásai is kimaradtak a sprintbefutók tolakodásaiból, a hegyi befutók harcaiból, és szerencsére a nagy bukásokból is. De a 7. szakasz végre meghozta az eredményt: az izraeli csapat versenyzője a francia Hugo Hofstetter pénteken hetedikként ért célba Lavaurban. A német sprinter André Greipel az újonc izraeli csapat legnagyobb sztárja. 2009 és 2017 között 22 szakaszgyőzelmet söpört be a három nagy körversenyen, ebből 11-et a Tour de France-on. Tegnap a 10. szakaszon megrázta magát és a 6. helyen ért célba,maga mögé utasítva jó néhány ifjú sprinter-titánt. Felvezetője, csapattársa Hugo Hofstetter a 13. helyen végzett. Hajrá Start-up Nation!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.