Azt írja az újság… avagy egy elfelejtett, magányos telepes-lány

Azt írja az újság… hogy a Genezáreti tó északi csücskénél, a tabghai templom mögött, a tavat körülfutó út mentén áll egy kicsi, elhagyatott ház. Az épület az Izrael történelmi helyszíneinek megőrzésére felügyelő bizottság védelmét élvezi. Ennek nem is az az igazi oka, hogy a házat a maga korában jól ismert építész Nahum Zolotov tervezte, hanem a ház különös története.

Tamara Cohen 1926-ban született Petach Tikván, majd Tel Avivban nőtt fel. Az ötvenes években banki tisztviselőnő volt, ám ő egészen más életre vágyott. Földműves akart lenni. Édesapja zöldségkereskedő volt, és Tabgha mellett bérelt földeket. Tamara jól ismerte a környéket, és itt telepedett le. Először egy arab család házában lakott, majd egy maga építette kis faházban. Gabonát és zöldséget termelt, baromfiudvar, kecske- és birkanyáj is volt.

Tamara Cohen barany nyaj

Semmitől sem tartva egyedül élt ott, és egy környékbeli arab család tagjait alkalmazta, hogy segítsék a sok munkában. Egyfajta helyi híresség vált belőle, Mose Dajan is, aki akkor az Északi Front parancsnoka volt, meglátogatta őt. Tamara azt tervezte, hogy egy szép nagy házat épít a tó közelében, ahonnan a szép kilátásban gyönyörködhet. Tragikus módon Tamara rákos lett, és egy éven belül, 1959-ben, meghalt. Sírján, a tel-avivi Kirjat Saul temetőben egy hatalmas galileai bazaltkő van ‘Tamara Cohen a tabghai leány’ felirattal.

Tamara Cohen
Tamara Cohen

Gyakran előfordul, hogy egy szülő azt szeretné, hogy a gyermeke valósítsa meg az álmát. Ebben az esetben ez épp fordítva történt. Tamara édesanyja, Fira-Eszter elhatározta, hogy ő valósítja meg lánya álmát. Félretett pénzéből és támogatásokból a hatvanas évek elején felépített egy modern vonalú, egyszobás házat, ahová összegyűjtötte lánya bútorait, képeit és könyveit.

Az édesanya felváltva egy hónapot otthon, Tel Avivban, egy hónapot pedig ebben a kis házban lakott. Mindig fekete ruhában, egyedül élt ott az emlékei közt. 1982 nyarán egy könyvvel a kezében aludt el örökre.

A ház azóta elhagyatottan áll. A család szeretné, ha valami hasznos célt szolgálna, turistaközpont, vagy kávéház lehetne, így örökítenék meg Tamara és Eszter Cohen emlékét.

És egy egzotikus dinnyesaláta recept:

Hozzávalók: 

  • görögdinnye
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál fehér rum (vagy vodka, vagy gin vagy arak)
  • gyömbér és menta levelek

Elkészítés:

  1. A dinnyét kockákra vágjuk, vagy esetleg kis gömbökre szabdaljuk
  2. Összekeverjük a citrom reszelt héját, a citromlevet, mézet és a szeszt.
  3. Ezzel az öntettel leöntjük a dinnyét, rászórjuk a mentaleveleket, és behűtjük.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.