Közösen rendez filmfesztivált Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

101

Közösen indít regionális filmfesztivált Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, az erről szóló hétfői közlemény szerint az éves eseményt felváltva tartják a két ország fővárosában.

Az arab-izraeli filmszakmai és filmipari együttműködésről az Abu Dzabi Filmbizottság – az Egyesült Arab Emírségek egy kormányzati szervezete –, az Izraeli Filmalap és a jeruzsálemi Sam Spiegel Film- és Televízió-iskola állapodott meg.

Az Abu Dzabi Filmbizottság honlapján közzétett dokumentum szerint a két ország együttműködik a szakemberképzésben és a filmgyártásban is.

Trailer: City of Life – az Egyesült Arab Emírségek első nagyjátékfilmje

A megállapodás alapján – rendezők és forgatókönyvírók – vehetnek részt továbbképzésen a jeruzsálemi filmiskolában, amelynek rangos éves filmversenyére (International Film Lab) jövőre egy emirátusi rendezőt hívnak meg a zsűribe.

A gyártási együttműködés részeként egyaránt készülnek mozis és televíziós koprodukciók.

Az Egyesült Arab Emírségek – az ugyancsak térségbeli Bahreinnel együtt – a múlt héten normalizálta diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

A filmes szervezetek a két ország közti kulturális megértés elmélyítésének egyik módjaként méltatják a filmes együttműködést.