Az izraeliek 5,5%-a esett át a fertőzésen • Lemondott egy ortodox negyed kórházának az igazgatója • Északról a jeruzsálemi rezidenciáig – gyalog

"Jönnek a zsidók" – a zarándok-tüntetők egyik résztvevője - fotó: Izraelinfo

Lemondott a Bnei Brak-i Maajanei Hajesua kórház igazgatója. Professzor Moti Ravid ma reggel egy rádióműsorban azt nyilatkozta, hogy a haredi ortodox zsidók évek óta ahhoz vannak szokva, hogy bármit megkapnak, de részükről semmit nem kell adniuk ezért.

A főleg ortodoxok által lakott körzeti kórház igazgatója a harediek körében tomboló koronavírus-fertőzésre reagált, ami egyenes következménye a karantén-szabályok megszegésének. “Valóban Izrael történetének legzűrzavarosabb idejéről van szó” – mondta. “Nem hiszem, hogy mindeddig lett volna a lakosságon belül egy ilyen teljes csoport, amelyik mindent megenged magának, és saját embereinek halálát okozza… Még csak nem is vallási hitről van szó. Érthetetlen, mi köze van ennek a hithez, a zsidósághoz, a valláshoz. Nincs köze.”

A professzor szerint a vallási vezetők és az évtizedek óta fennálló helyzet is felelős azért, hogy az ultraortodoxok egy része nem hajlandó betartani az előírásokat, hogy mindeddig bármit megengedhetek magunknak, viszont részükről nem vártak el semmiféle együttműködést, kötelességteljesítést. A kórház elhatárolta magát a nyilatkozattól, és bejelentette, hogy az igazgató a mai naptól felmondott. Ravid professzor hangsúlyozta, hogy nem a teljes ortodox vallásos lakosságra vonatkoztak a szavai.


Szerológiai felmérés készült az izraeli lakosság koronavírus fertőzöttségéről: csak körülbelül 5,5% esett át a fertőzésen, mely messze nem elégséges a nyájimmunitás kialakulásához. Az Egészségügyi Minisztérium által végzett átfogó felmérés célja az volt, hogy kimutassa, hány izraeli volt kitéve idáig a fertőzésnek, és fejlesztett ki antitesteket. Ebből kiderült, hogy a férfiak nagyobb hányada fertőződött, mint nőké. A 10-18 éves gyermekeknél volt a legmagasabb az antitestek jelenléte. Mindez az ultraortodoxok körében ötször magasabb volt, mint a lakosság más csoportjainál.


Magánvállalkozók nem tartják be a rendelkezéseket a túlélésük érdekében, és a korlátozások ellenére is dolgoznak. A szigorú korlátozások ellenére úgy tűnik, hogy a korábbi, márciusi zárlattal ellentétben ezúttal sokkal több vállalkozás tulajdonosa folytatja tevékenységét – szemben a kormány által kibocsájtott irányelvekkel. Az elmúlt napokban a N12-es hírcsatorna végzett ez ügyben felmérést. Mint feltárták, sok vállalkozó nem hagyott fel üzleti tevékenységével, és vagy nyíltan, vagy rejtve az ügyfelek otthonában biztosítja szolgáltatásait.


Az “Olim ladegel” nevű zászlós tiltakozó csoport egy hete indult el gyalogszerrel az észak-izraeli Tivon városából a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciájáig. Ma délelőtt már a fővárosban vonultak, “Börtönbe Bibivel” – skandálták.

Fotók: Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.