Az országos zárlat lépcsőzetes feloldásának terve • A Kék-Fehérek veszélyt jelentenek az országra?

Megint szektoronként döntenek a könnyítésekről, és nem egységes kritériumok alapján. A látogatók száma, az emberek mennyisége alapján. A zsinagógákat egy hónappal az éttermek előtt nyitják meg. Az uszodákat utolsóként, noha szinte semmi fertőzés sem történt bennük.

Ma (vasárnap) reggel ezt a tervezet mutatták be az országos zárlat lépcsőzetes feloldására:

  • Első lépcső 2020.10.18.
    Napi 2000 fertőzött esetén
    A tüntetések tiltásának feloldása
    A nagyobb családi találkozók tiltásának feloldása
    A tengerpartok megnyitása
  • Második lépcső 2020.11.01.
    Napi 1000 fertőzött esetén
    Az 1-4-ig, az alsóbb osztályok iskolai oktatásának megnyitása
    A zsinagógák megnyitása
    A kiegészítő orvosi szolgáltatások megnyitása
  • Harmadik lépcső 2020.11.15.
    Napi 500 fertőzött esetén
    Személyes ügyfélfogadással foglalkozó munkahelyek megnyitása
    Üzletek, mallok megnyitása
    Edzőtermek nyitása
  • Negyedik lépcső 2020.11.29.
    Napi 250 fertőzött esetén
    Éttermek és kávéházak
    Családi kikapcsolódást nyújtó helyek
  • Ötödik lépcső 2020.12.13.
    Szállodák, zimmerek és uszodák
  • Hatodik lépcső 2020.12.27.
    Kulturális rendezvények, múzeumok, csoportos sport
  • Hetedik lépcső 2021.01.10.
    A tanítás megnyitása minden osztály számára
  • Nyolcadik lépcső 2021.01.24.
    Tömegrendezvények és vidámparkok
  • Kilencedik lépcső 2021. február
    Sportrendezvények, diszkók és bárok

Netanjahu külön találkozót hív össze a karanténintézkedések kivezetésének ütemezésére. A Korona Bizottság elnöke, Szasa Biton szerint a teljes karantént azonnal fel kell oldani.

A fenti tervezet nem számol a Gamzu és más szakértők által ajánlott, a fertőzöttség szerinti feloldással. A napi fertőzöttségi kikötések betarthatatlanok, amennyiben nincsenek átfogó tervezetek a karanténintézkedéseken kívüli védekezésre. A megjelölt intézmények megnyitásának sorrendje provizórikus, és láthatóan nem szakemberek, hanem ötletelgető politikusok firkantották papírra.


Az izraeli kereskedelmi, divat- és vendéglátóipari láncok szövetsége, amely 400 üzletláncot, és mintegy 18 ezer üzletet tömörít, ma reggel (vasárnap) bejelentette, hogy október 18-án megnyitják a nem vörös településeken lévő üzleteiket, még akkor is, ha ez törvényellenes.


A koalíció elnöke, a likudos Miki Zohar éles kirohanást intézett a Kék-Fehérek ellen: “A Kék-Fehér nem koalíciós partner többé, hanem veszélyt jelent az államra! Miattuk nem sikerült a koronát megállítani!” Állítása szerint a Kék-Fehérek titkos megállapodást kötöttek Lapiddal, a Baladdal és a Közös Lista arab pártösszefogással egy kisebbségi kormány megalakításáról. “Csak azért hajlandóak mindannyiunkat veszélyeztetni, és felrúgni a koalíció egyezményt, mert a közvélemény-kutatási adatok alapján már elvesztették a legitimitásukat.” A Kék-Fehérek válasza: “Miki, téged még a pártodban, a Likudban sem vesznek komolyan!”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.