A vallásosok istene és a koronavírus

A 12-es csatorna tegnap esti híradójából arról értesülhettünk, hogy a vallásos közösségek nem értesítik a hatóságokat a körükben előforduló koronavírusos esetekről, hanem házilagos, független, saját ellátórendszert hoztak létre. Beszereztek egyszerű lélegeztetőgépeket, és a bejelentések alapján saját adatbázisuk szerint kiutalják azokat a rászorulóknak. A névsorban már most ezernyi beteg szerepel. Az egyik interjúalany szerint mintegy 170 súlyos eset is van közöttük, akiket otthon kezelnek. Mivel ezek a betegek nem kerülnek be az egészségügyi minisztérium nyilvántartásába, nem tudhatjuk, hogy az ilyen ellenőrizhetetlen körülmények között – illetve miatt – hányan halnak meg.

Számomra magánál a hírnél is megdöbbentőbb volt Gabi Barbas professzor véleménye. Őt még a koronavírus első hullámának televíziós szakértőjeként ismerhettük meg, és köztudott, hogy Gamzu professzor előtt őt akarták megbízni a védekezés fő projektorának, de ezt a feladatot a sikeres működését biztosító jogkörök hiányában nem fogadta el. Barbas professzor úgy vélekedett, hogy ahelyett hogy elítélnénk, inkább tanulnunk kéne az ultraortodox kezdeményezésből, hisz az otthoni kezelés tehermentesítheti a kórházi ellátórendszert.

Az elmúlt hetekben a 13-as televíziós adó reggeli műsorában, Avri Gilád műsorvezető már-már megadó elfogadással beszélt egy olyan lehetséges jövőről, melyben a vallásosok kiválnak Izraelből, és valamiféle belső autonómiaként, saját országot hoznak létre. Ez a jövő akkor is ijesztő, ha egy ilyen autonómiát remélhetőleg nem támogatna tovább pénzügyileg a szekulárisok építette, prosperáló gazdaság, és így kevesebb adót fizetve könnyebb életünk lehetne. 

Barbas professzor nézete nem csak azért elfogadhatatlan, mert Netanjahunak segít mentséget eszkábálni a járvány elleni küzdelem vezetésében mutatott alkalmatlanságával szemben,  hanem azért is, mert véleménye támogató vállveregetés azoknak, akik ilyen módon kívánják kijátszani a központi nyilvántartást, és általa a karanténrendelkezéseket, s a remélhetőleg bevezetésre kerülő, fertőzési gócok szerinti védekezést. A kormányfő hálája nem is váratott sokáig magára, ma délelőtt ismét felkérte Barbast Gamzu professzor novembertől megüresedő posztjának betöltésére.

A vallásosak megszokták, hogy elzárt világuk művi törvényeivel folyamatosan alkudozhatnak. Semmi sem történik, ha a tűzgyújtás hétvégi tilalmát kikerülik, furfangos időzítőket szerelve be készülékeik le-fel kapcsolására, vagy ha a nők előírt szerénysége miatt természetes hajukat egy cseppet sem kevésbé figyelemfelkeltő parókával helyettesítik. 

Attól, hogy eltitkoljuk a megbetegedéseket, a járvány még nem fog megszűnni, hanem épp fordítva, egy idő után, mint ahogy történt is, mindannyiunk arcába robban. Az elhallgatás jó barátja a vírusnak. Minden sumákság a visszájára fordul.

A vallásosok istenével talán lehet egyezkedni, de ezek az egyszerű létformák, a vírusok, matematikailag kiszámítható pontossággal terjednek.

Ki lehet dobni a racionalitást, a felvilágosodást! Tiltó listára lehet helyezni a kérdést, hogy “miért?”! Azt lehet hazudni, hogy minden irracionális a világon, és ezért tilos az emberi értelmet használni!

Megtehetik… De arra semmilyen kormánykoalíció, társadalmi egyezség nem kényszerítheti a világiakat, vagyis minket, a többséget, hogy engedjünk ezen vallási diktatúrában élő közösségek zsarolásának! Nem kell elfogadnunk egy korrupt, és épp ezért sarokba szorítható kormányfő reménytelen tehetetlenségét velük szemben, melyre rámegy az ország, a gazdaság, a jövő!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.