Az “őrült helyzet” miatt lemondott a pénzügyminisztérium vezérigazgatója

Lemondott Keren Turner-Eyal, a pénzügyminisztérium vezérigazgatója. Mindössze néhány hónapig töltötte be a tisztséget, de a jelenlegi – elmondása szerint “őrült” – helyzetben nem hajlandó tovább a minisztérium kötelékében dolgozni.

Ezzel elmondható, hogy jelenleg a pénzügyi tárca minden magas rangú szakmai tisztségviselője felmondott, miután fél éven belül otthagyta tisztségét a költségvetésért felelős szakmai államtitkár és az állami főkönyvelő is.

Annak ellenére, hogy a folyamatos kormányválság miatt Izraelnek a 2018/19-es fiskális év óta nincsen költségvetése, és szemben a koalíciós megállapodással, a Likud vezette pénzügyi tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy se 2020-ra, se 2021-re ne legyen költségvetés. Ehhez az államkincstár jelenlegi szakmai vezetősége nem hajlandó asszisztálni – ez áll döntésük mögött.

Annak ellenére, hogy Katz (Likud) pénzügyminiszter arról számolt be a médiának, hogy igyekeznek a 2020-as költségvetést még idén elfogadtatni, és már dolgoznak a jövő évin is, a minisztérium munkatársai szerint ez nem igaz, valamint az idei költségvetés jogszabály szerinti parlamenti elfogadtatására már nincs is elegendő idő.

Shaul Amsterdamski, a KAN és a Calcalist gazdasági újságírója szerint a politikusok – a miniszterelnök vezetésével – úgy döntöttek, hogy már nincs szükség tisztviselőkre, hanem csak “yesman”-ekre. Ezek nem részesei a döntéshozásnak – ilyen nincs is. “Egyértelmű az üzenet: A kormány nem az izraeliek, hanem csak egy ember, Benjamin Netanjahu érdekeit képviseli.”

“A fotón: a Pénzügyminisztérium teljes vezetősége” (a miniszter egy személyben)