Országos nyitásra készül a kormány differenciált helyett • A Legfelsőbb Bírósághoz fordultak a tengeralattjáró-ügyben

322

A koronabizottság ma két órakor kezdődő ülésén megvitatja a gazdaság nyitása felé vezető következő lépéseket. Ma este lejár a tüntetések rendezésének tilalma. Az Egészségügyi Minisztérium arra törekszik, hogy jövő hétfőig meghosszabbítsa a lakóhelyről elhagyható ezer méteres határt, melyet Netanjahu várhatóan támogatni fog. A Kék-Fehérek a magánszektor azonnali megnyitását követelik az egészségügyi minisztérium és a miniszterelnök kifogásai ellenére.

A kormány egységes, országos nyitásra készül, noha a szakemberek szerint differenciáltan kellene engedélyezni az egyes szektorok megnyitását: a zöld településeken, ahol nincs, vagy csak alig van jelen a vírus, megnyithatnák az iskolákat és a boltokat, sőt a szórakoztató intézményeket is, a piros, fertőzött helyeket viszont továbbra is zárlat alatt kellene tartani, amíg nem csökkentik a megfelelő szintre a fertőzöttek arányát. A differenciált kezelést azonban a legfertőzöttebb ultraortodoxok elutasítják, s ezzel további zárlatra kényszerítik az egész országot, annak súlyos, drámai gazdasági következményeivel együtt. Netanjahu ugyanis – politikai okokból – teljesíti követelésüket, hogy a következő választásokra is együtt tartsa vallásos-jobboldali blokkját, s megtarthassa miniszterelnöki székét.


Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a jelenlegi 6 061 bizonyítottan fertőzött 65 éves, vagy idősebb beteg 52%-a haredi. Ez több mint négyszerese arányuknak ebben a korcsoportban.


Már két haszid főrabbiról derült ki, hogy elkapta a koronavírust, s otthonukban állami kórházak segítségével, közpénzen ápolták őket.


A tel-avivi önkormányzat eltörölte a bírságot, amit tegnap Avi Samaira kivetett. Samai, egy Allenbyn lévő cipőbolt tulajdonosa tegnap úgy döntött, hogy bezárja az üzletét, amely csődbe jutott a zárlat miatt. Kivitte az utcára árukészletét, és a járókelőknek szétosztotta a dobozokban lévő cipőket. A városháza felügyelője csak a csődületet és a szemetet látta, ezért szabott ki később közfelháborodást kiváltó bírságot a koronavírus-járvány kormányzati kezelése nyomán tönkrement kereskedőnek.


Bennett és Kahana is támogatta Jair Lapid bizalmatlansági indítványát, melyet végül a Kneszet 53 ellenszavazattal elutasított. A Jes Atid bizalmatlansági indítványát 30-an támogatták – köztük Naftali Bennett és Matan Kahana is. “A jelenlegi ciklus kezdetétől mindig a bizalmatlansági indítványok mellett szavaztunk, ez ellen a kudarckormány ellen. Mindenki ilyen jellegű kezdeményezését támogatjuk, feltéve, hogy azt egy cionista párt nyújtotta be, és így fogunk tenni a jövőben is” – nyilatkozták a Jamina képviselői. Jair Lapid kijelentette: “ha ma lennének a választások, az ellenzéknek 70 képviselői széke lenne a Kneszetben”. Teljes cikk


A 12-es tévé hétfő este ismertette Dan Harelnek, a védelmi minisztérium volt igazgatójának közjegyző előtt tett nyilatkozatát a gyanús tengeralattjáró- és hadihajó-beszerzési ügyletekről. Eszerint a miniszterelnöki hivatal és maga Benjamin Netanjahu ragaszkodott a pályázatok eltörléséhez és a német ThyssenKrupp cégtől vásárláshoz, valamint követelte egy hetedik tengeralattjáró beszerzését is, noha a hadsereg tiltakozott ez ellen. A Minőségi Kormányzásért nevű civil szervezet a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az kényszerítse ki az ügy kivizsgálását, noha Mandelblitt államügyész szerint a kormányfő nem érintett az ügyben.


Levélben mondott köszönetet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar kormányfőnek a zsidó újév alkalmából korábban küldött ünnepi üdvözletéért.