Évek óta Izraelben élünk, használjuk ki, hogy vannak itt fontos, jó előadások, menjünk el együtt színházba! 

Itt van például a világhírű Batsheva Dance Company, nézzük meg egy előadásukat!

Játssza még a Kameri Hanoch Levin utolsó rendezését, a Rekviemet. Húsz éve játsszák, de akkora előadás, hogy látnia kell annak, aki szereti a színházat!

Van egy másik Hanoch Levin darab is, Az álmodó gyermek. Azután se fogsz könnyen felkelni a székből, végig fogod hüppögni a bicikliutat, és másnap se fogsz tudni másra gondolni! Szent színház. Látni kell!

És még mi mennyi minden van! Fedezzük fel együtt az izraeli színházat!

Az előadások előtt tartunk felkészítő, beavató programot a Moadonkában – A klubban, az előadások után pedig beszélgetést, ahova az alkotók közül is elhívunk beszélgetőtársakat.

Az első közös színházlátogatás különleges alkalom!

A Nissan Nativ Studio honlapján kedvezményesen válthatsz jegyet a budapesti Nemzeti Színház Június 14-i vendégszereplésére!

A darab Georg Büchner Woyzeck-je, rendezője Ifj. Vidnyánszky Attila.

Georg Büchner leghíresebb, 1836-ban írt drámája töredékeiben létezik, szerkezete nem végleges, ugyanis az író 1837-ben bekövetkezett halála miatt a darab befejezetlen maradt. Ennek ellenére a Woyzeck a 20. század egyik legnépszerűbb darabja lett. Számos feldolgozásban, filmek és színdarabok formájában is láthatta a közönség (magyar filmváltozatát 1993-ban mutatták be Szász János rendezésében).

A Woyzeck valós eseményt dolgoz fel: 1821-ben Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét, tettéért Lipcsében nyilvánosan kivégezték.

Az esemény nagy hírverést kapott, a német közvéleményt még sokáig foglalkoztatta a kérdés, vajon beszámítható volt-e Woyzeck.

Büchner az esemény után megjelent újságcikkek alapján kezdte el megírni a darabot, és olyan történetet varázsolt a színpadra, amelyet a 20. század embere teljesen a magáénak érzett.

A háborút és az őt körülvevő világot megemészteni nem képes kisember „papírhajó az óceán közepén” – a jelen előadás fő mottója, legalábbis ez. Sorsukra hagyatva, az eszét vesztő hős és az őt övező szűkszavú, lecsupaszított karakterek mind a békétlenséget övező örök szorongás, az ösztönök megborulásának és a szerelem elkorcsosulásának egészét adják ki. Mindazonáltal, a kiút és a megváltás folyamatosan karnyújtásnyira van a főhőstől, ám a tragikus kifejlet pont ebből a közelségből származik: Woyzeckre, akár egy megrészegült cirkuszi artistára, egyre jobban hat a gravitáció, míg végül a zuhanás elkerülhetetlenné válik.

A fiatal alkotócsapat Büchner művén keresztül keresi a választ arra, hogy mai „plakátmagányunkban”, kitalált ideák között, képesek vagyunk-e újra felismerni és megélni érzelmeinket és emberségünket. Valamint nagy kérdés az is, vajon melyek azok az ideák, melyek természetünkből fakadóan követendők, és nem egy mesterséges társadalmi folyamat negatív produktumai.

„Az előadás ugyanolyan ritmusban szállít egyforma mennyiségű poént és őrjítően szemtelen átértelmezést. A budapesti Nemzeti 14 színésze úgy működik együtt, mint egy focicsapat, amely gólt gól után lő, a szurkolókat a végsőkig fellelkesítve.” (LiterNet.ro)

„Kifogástalan a rendezői konstrukció, bámulatos a színészek professzionalizmusa, főként hogy az átlagéletkoruk nem több 35 évnél.” (bookhub. ro)

„Tarantinói őrület az előadás, csupa jó színésszel, fantáziadús, ötletekkel teli, szellemes, fekete humorral teli, fontos gondolatokat közlő rendezéssel.” (erport.ro)

Válts Te is jegyet a Woyzeck június 14-i kedvezményes előadására!

Az előadás után közönségtalálkozót tartunk a rendezővel, Ifj. Vidnyánszky Attilával és a színészekkel! Minden érdeklődőt, minden kérdést szeretettel várunk!

2019. június 14. (péntek) 20.30

Kedvezményes belépő: 100 ₪

Coupon Kód: 1309.

Online jegyvásárlás: https://gesher.smarticket.co.il/_7274

Georg Büchner: Woyzeck – paneldráma egy igaz történet alapján

Szereposztás:

 • Franz Woyzeck – Nagy Márk
 • Marie – Barta Ágnes
 • Ezreddobos – Fehér Tibor
 • Kikiáltó – Bordás Roland
 • Doktor – Szabó Sebestyén László
 • Professzor – Böröndi Bence m.v.
 • Andres – Herczeg Péter
 • Kapitány – Kovács Tamás / Gyöngyösi Zoltán
 • Gyerekek – Benedek Dániel
 • Paula – Szabó Nikolett
 • Altiszt – Mészáros Martin
 • Egyik – Berettyán Sándor
 • Másik – Szép Domán

Látványtervezés: Vecsei Kinga Réta
Dramaturg: Vecsei H. Miklós
Zene: Mátyássy Szabolcs
Ügyelő: Kabai Márta
Súgó: Kabódi Szilvia
Rendezőasszisztens: Trimmel Ákos
Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
A budapesti Nemzeti Színház és Sztalker Csoport előadása

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott!

Trailer:

Az esemény a Facebookon >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.