A Kneszet megszavazta az emírségekkel kötött megállapodást

Beni Ganz és Benjamin Netanjahu a kneszetben - fotó: kneszet tévécsatorna

Az izraeli parlament csütörtökön megszavazta az Egyesült Arab Emírségekkel kötött egyezményt a két ország kapcsolatának normalizálásáról – jelentette a ynet.

A szeptember közepén Washingtonban aláírt, a kormány által hétfőn jóváhagyott nemzetközi megállapodást 80 szavazattal 13 ellenében fogadták el a 120 tagú kneszetben, miután többen távol maradtak a szavazástól.

Az arab pártok közös listájának képviselői szavaztak ellene, mert szerintük az egyezmény támogatja a palesztin földek izraeli megszállását, és ezért nem szolgálja a béke ügyét.

“Néhány nappal ezelőtt beszéltem Mohammed bin Zaiddal” – mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kneszetben. “Ez egy szívből jövő beszélgetés volt. Már látjuk a béke gyümölcsét – amikor egy Dubajból érkező hajó kiváló és olcsó árukkal lép be Haifa kikötőjébe” – tette hozzá.

Izrael hasonló megállapodást írt alá Washingtonban Bahreinnel is, de azt még le kell fordítani héberre, és ezért csak egy későbbi időpontban szavaznak róla.

Az Izrael és a két Öböl-menti ország között létrejött egyezmények értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést is. Izrael ugyanakkor felfüggeszti további ciszjordániai palesztin területek annektálását.

Az egyezmény szövege nem tartalmazza az izraeli médiában nagy nyilvánosságot kapott fegyverüzletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok többek közt F-35 -ös vadászgépeket ad majd el az Egyesült Arab Emírségeknek, ami izraeli aggályok szerint hátrányosan érinti Jeruzsálem jelenlegi légi fölényét a térségben.

A két Öböl-menti arab állam eltért az eddigi arab politikától, amely a palesztin államiság rendezésétől tette függővé a kapcsolatok rendezését Izraellel. Korábban, a hetvenes évek végén Menáhem Begin izraeli miniszterelnök kötött békét Egyiptommal, majd a kilencvenes évek közepén Jichák Rabin kormányfő írt alá békeszerződést Jordániával.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.