Vasárnaptól: a zárlat megnyitásának első szakasza • Netanjahu előválasztásokat akar a Likudban

Fotó: Izraeli Rendőrség
Fotó: Izraeli Rendőrség


A korona-kabinet döntött – az országos zárlatból való kijövetel első szakaszának legfontosabb lépései szerint vasárnap reggeltől (2020. október 19.) megnyithatnak:

  • a közönséget nem fogadó munkahelyek,
  • a bölcsődék és óvodák 0-6 éves korig,
  • a természetvédelmi területek, nemzeti parkok és tengerpartok,
  • a Siratófal és a Szent Sír templom az imádkozóknak (kapszulák szerint),
  • az éttermek saját elvitelre (take away) is dolgozhatnak,
  • megszűnnek a lakóhely elhagyására vonatkozó korlátozások és
  • hatályon kívül helyezik a mások meglátogatásának tilalmát – az összejevetekre vonatkozó szabályok betartásával.
  • Összejövetelek: nyílt térben 20 főig, zárt térben 10-ig.

Az Egészségügyi Minisztérium felhívással fordult minden óvodai pedagógushoz és a dadusokhoz, hogy a hétvégén végezzenek el korona-tesztet. Útjára indult az “Óvónőket védő” (“מגן גננות”) projekt, mely az óvodák és bölcsődék újbóli megnyitására készülve a hétvégén az ország több tucat vizsgálati központjában gyors-tesztelőpontokat nyit a Belügyminisztérium, a polgári védelem, a MADA (mentők) és a betegpénztárak együttműködésével.


A Maariv napilap újonnan közzétett felmérése szerint Netanjahu és a Likud támogatottsága tovább gyengül. A Likud továbbra is 30 mandátum alatt van, míg a Bennet vezette Jobbra párt 20-nál is több helyre számíthatna ha most tartanák a választásokat. Netanjahu támogatottsága a szavazói körében is csökken, és választóinak több mint egynegyede támogatja nyugdíjazását.


A kormányzati tisztaságért küzdő civil egyesület tömegtüntetést hirdetett szombat estére Tel-Avivba a Rabin térre, válaszul Aviháj Mandelblit főügyész döntésére, amellyel nyomozás nélkül lezárta Netanjahu részvényügyét és a korrupt tengeralattjáró közbeszerzési ügyben játszott szerepét. “Az ország történelmének legnagyobb korrupciós ügyét nem lehet elsunnyogni” – hirdetik.


Netanjahu dupla előválasztásokat akar hamarosan a Likud pártban, hogy akárcsak a múlt télen, ismét felébressze és kampányhangulatba tüzelje támogatóit. Ehhez pillanatnyilag gondot jelent, hogy egyelőre senki sem akar kiállni vele szemben Gideon Szaar tavalyi fiaskója után. Az előválasztásokon megerősödve próbál nekivágni a következő, várhatóan ismét februárban esedékes választásoknak.


A rendőrök tegnap egyenként paprikasprayt fújtak Haifán a tüntetőkre a Netanjahu elleni tüntetés végén, noha előtte nem figyelmeztették őket. A tüntetők átkozták, egyikük nácikhoz hasonlította a rendőröket, másikuk egy rendőrautó csomagtartójára ütött.


Bogi Jaalon: “Elolvastam Mandelblit levelét, hogy a Netanjahu elleni súlyos gyanú ellenére sem indít nyomozást, mert nincs elég bizonyíték. Ha nem nyomoz – hogyan lesznek? Beni és Gabi, ha nem is állami vizsgálóbizottság – szavazzatok velünk egy parlamenti vizsgálóbizottság mellett!”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.