Jiddis és ladino dalokat, magyar nótát, klezmer feldolgozásokat és héber dalokat, imákat is előadott a Sabbathsong klezmer band az elmúlt heti koncertjein itt, Izraelben: Ramat Ganban és Szdot Jamban. A közönséget megmozgató, megnevettető – időnként megkönnyeztető – zsidó-keresztény nosztalgiazene sokak érzelmeit korbácsolta fel, persze a szó jó értelmében. A koncertet élőszóval is vezető Masa Tamást a 2024-es izraeli koncertturnéról Vadász Éva, az Új Kelet újság főszerkesztője kérdezte.

Izraelben folyik a háború, a művészek inkább lemondják fellépéseiket, ti pedig pár héttel ezelőtt beharangoztátok, hogy jöttök – és a jegyek percek alatt elfogytak. Mi indított titeket, mi volt a cél?

Sok „véletlen” közrejátszott a látogatásunkban, de főképpen vigaszt akartunk nyújtani az Izraelben élőknek, az október 7-i Fekete Szombat után. Ajándékkoncerteket adtunk, a kiadásaink meghaladták a bevételt. De, ami a jegyeladásokból összejött, azt a Szdot Jam kibucnak adományoztuk.

Milyen volt a fogadtatás?

Ezt inkább a közönség tudná megmondani, mindenütt nagy-nagy szeretettel fogadtak minket. A jegyek valóban hamar elfogytak, mindkét programunk telt házas volt. A Ramat Gan-i színházban kiadósabb volt a koncert, ott kétszer 50 percet játszottunk. Másnap Szdot Jam kibucban pedig csak egy órát terveztünk, de ott is alig akartak bennünket elengedni. Volt kívánság ráadás, természetesen ott is eljátszottuk a kért dalokat.

Véletleneket említettél. Ezek hogyan adódtak elő?

Dokumentumfilm készül Szenes Hannáról. Berecz Péter rendezi, akit a Heti Naplóból sokan ismerhetnek. Ő forgatott riportot a TikTok-os Dov Formannel és dédnagymamájával, Lily Eberttel, a nagy-britanniai magyar holokauszt-túlélővel. Mivel a Sabbathsong 2016 óta játssza sikeresen a Percek tánca című darabot – szintén Szenes Hannáról –, a dokumentumfilm producere, Novák András felkért felkért bennünket, hogy működjünk közre a filmjében. Vagyis a koncerteken kívül forgatni is jöttünk. Csodás felvételeket készítettünk, az egyik jelenetben például a feleségem, Masa Anita hárfával adja elő az Eli Eli-t egy parti sziklán, Szdot Jam kibucban. Vágóképeket vettünk fel filmünkhöz Bódi Mónikával, együttesünk virtuóz hegedűsével is, aki a Percek táncában Szenes Hannát alakítja. De forgattunk Jeruzsálemben is a teljes zenekarral.

Értem, vagyis két legyet egy csapásra. Gondolom, ez hatalmas szervezést igényelt.

Rengetegen segítettek önzetlenül. Úgy fogalmaztam: aki ad, annak adatik. Magyarország Tel Aviv-i Nagykövetsége részéről különleges segítséget kaptunk, Simó Lili kulturális attasé maga fuvarozott bennünket kisbusszal mindenhova. Alex Shimoni és a kárpátaljai magyar közösség tagjai vitték szét a hírünket és hozták a közönséget. West Yehudit, a Efraim Kishon magyar oktatási és kulturális központ vezetője szervezte meg a fellépésünk helyszínét Ramat Ganban. És itt említem meg, hogy a nagybőgő és a dob bérlését éppen a te kapcsolataidnak köszönhetjük. Grinbaum Laci szintén nagy szerepet vállalt a szervezésben, Györgyike, az együttes kedves jóbarátja segített most is a tolmácsolásban és sok minden másban, ahogyan 26 éve, a zenekar megalakulása óta mindig teszi.

Sokakat izgat, hogy mi a kapcsolatotok Izraellel és a zsidósággal?

A Sabbathsong Klezmer Band – a zsidó, keresztény és roma muzsikusaival – egyfajta híd szerepet próbál betölteni a zsidó és izraeli vonatkozású fellépéseinken. A zenekar a létrejöttét – egy csöppet szövevényesen – de mindenképpen Raj Tamásnak köszönheti, amiért a mai napig hatalmas hálával tartozunk neki és emlékének.

A személyes történetednek csak az elejét tudom: elmentél héber nyelvet tanulni a budapesti Nagyfuvaros utcai zsinagógába. Hogyan folytatódott?

Valóban így indult. A zsinagóga akkori rabbija Deutsch László volt, az év végi záróbulin egy zongorista barátommal játszottunk néhány héber dalt. Ezeket valaki magnóra vette, a kazetta pedig elkerült Raj főrabbi sofőrjéhez, aki betette a magnóba. Raj Tamás meghallgatta és azt mondta: Annyira szívből jönnek a dalok, hogy érdemes lenne lemezt csinálni belőlük. Aztán bejelentette, hogy szeretne ellátogatni egy próbánkra. Gondold el! Általa nem is ismert emberek zenekari próbájára, miközben még nem is voltunk zenekar. Hát összehívtam néhány zenész ismerőst meg egy gyönyörű lányt, a későbbi feleségemet – és így belőlünk megalakult a zenekar. Sok, rasszizmus elleni rendezvényen veszünk részt, annak idején felléptünk Mezei András, Benedek István Gábor estjein, játszunk zsidó esküvőkön, purimi és hanukai rendezvényeken – de a zenekar férfi tagjai muzsikálhatnak a Chabad rendezvényein is. Sokáig mi játszottunk a hanukai gyertyagyújtáson a Nyugatinál. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy Jávori Fegya, a Budapest Klezmer Band legendás vezetője is megtisztelt néha bennünket és együtt muzsikálhattunk. Nagy hálával tartozom kedves barátomnak, Beke Farkas Nándornak is, aki hosszú évtizedeken keresztül vezette a 100 Tagú Cigányzenekart, és két izraeli turnéjukra elhozta zenekarom szólistáit is pár évvel ezelőtt.

Térjünk vissza a Percek táncához, amelynek előadásával részt vesztek a dokumentumfilmben. Ez Magyarországon, zenés játék formájában az első feldolgozása Szenes Hanna életének. Hogyan alakul ennek a zenés mozis színdarabnak az útja?

Ezt a darabot Anita rakta össze Szalai Anna könyve alapján, egyben ő játssza Hanna édesanyját. Hegedűsünk, Bódi Mónika eleveníti meg Hannát. A dalok zeneszerzője Szentkirályi Gyuri pengetős kollégánk, őt a Ramat Gan-i koncerten hallhattad héberül konferálni. A Percek táncában több zenei stílus hangzik fel: amerikai swing, franciás sanzon és persze a klezmer. Többek közt ez tette a fiatalok nagy kedvencévé a darabot, amit Budapesten több helyen is játszunk. A helyszínek közül ki kell emelnem a kőbányai Kőrösi Csoma Kulturális Központ 400 fős színházat az óriási színpaddal és vetítővászonnal. Ott a nézőteret főként iskolás csoportok töltik meg, de más korosztályok is képviselik magukat. Legközelebb április 15-én,a Holokauszt magyarországi áldozatai emléknapjának előestéjén mutatjuk be az előadást. A filmhez a darabból felvettünk néhány dalt meg vágóképeket is a Szdot Jam-i parton, például A galuti lány hóráját.


A Sabbathsong tagjai

  • Masa Tamás – ének, trombita
  • Masa Anita – ének, hárfa
  • Bódi Mónika – hegedű
  • Szabó Bálint – klarinét
  • Varga Tivadar – zongora
  • Szentkirályi György – gitár
  • Kovács Laci – szaxofon
  • Langer Zoltán – nagybőgő
  • Rostás Csaba – darbukka
  • Andrasics Szabolcs – dobok

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.