A magas fertőzöttség ellenére megnyitják az ultraortodoxok iskoláit • Civil ruhás rendőrök tartóztatnak le állampolgárokat

Ultraortodox kisfiú száguld egy babarolleren egy Bnei Brak-i utcán 2020. október 8-án - fotó: Bea Bar Kallos
Ultraortodox kisfiú száguld egy babarolleren egy Bnei Brak-i utcán 2020. október 8-án - fotó: Bea Bar Kallos

Netanjahu differenciáltan nyit a zárlat után: a vörös, erősen fertőzött ultraortodox településeken megnyitnak vasárnaptól nem csak az óvódák, hanem az iskolák is, míg a zöld, alig, vagy egyáltalán nem fertőzött helyeken csak az óvódák.


A korona-kabinet a hétvégén megerősítette az ultraortodox szektornak tett engedménysorozatot, noha ott a legmagasabb a fertőzöttek aránya. Netanjahunak ugyanis szüksége van a Sasz és a Tóra zsidósága pártokra, hogy folytassa uralmát, és felépítse a következő koalíciót a várhatóan tavasszal lezajló negyedik választások után. Ráadásul a jobboldali vallásos tömb egybetartása érdekében kulcspozíciókat adott nekik a knesszetben – így most tőlük függ.


“Előre Tel-Aviv! Gyertek tesztelni! Tartsátok be az előírásokat, és együtt legyőzzük a vírust!” – fordul Tel Aviv–Jaffa önkormányzata a város polgáraihoz. A múlt szerdától három új tesztelő helyet nyitottak a város déli részén, a polgári védelemmel és az izraeli vöröskereszttel, a Mada-val együttműködve. A vizsgálatot bárki kérheti. A cél a lehető legtöbb vizsgálat elvégzése. Ez a lépés csatlakozik a Független Epidemiológiai Kutatóközpont megnyitásához. Az újonnan nyílt tesztelő helyek címe:
– Country Club Goren-Goldstein, Amikam utca 8.
– Merkaz Ha Manhigut, Jaffa szívében, Nahal Sorek utca 1.
– Merkaz Ha Noar Ha Shunati, Ifjúsági Központ, Neve Ofer negyed, HaIrus utca 3.
További információk itt >>


Mától munkába mehetnek az ügyfélforgalommal nem foglalkozó munkahelyek dolgozói, a vendéglőkben nemcsak házhoz szállítással, hanem elvitelre is lehet főzni, és ismét szabad a napfürdőzés és a fürdés a tengerpartokon, akárcsak a nemzeti és természetvédelmi parkok látogatása. Teljes cikk


David Meidan, Netanjahu fogolycsere-tárgyalója, a Moszad egyik nyugalmazott vezetője, aki Gilád Salit kiszabadítását intézte, életében először tüntetni volt szombaton a Balfour utcánál. “Számomra ez a hazaszeretet demonstrációja. Azért vagyok itt, hogy megbizonyosodjak arról, hogy unokáim egy megreformált országban nőnek fel, itt az ideje a cselekvésnek” – mondta a ynetnek.


“Mandelblitnek meg kell indítania a nyomozást a tengeralattjáró és a részvények ügyében. Tudja, mint mi, hogy ez nem csak megvesztegetés. Ez egy vulkán, melynek a lávája fortyog, mely Izrael legérzékenyebb pontját, a biztonságot érinti” – mondta Eliad Shraga, a korrupció elleni tüntetésen szombat este a Rabin téren, Tel-Aviv közepén.


Egyre többen számolnak be róla, hogy civil ruhás rendőrök a tüntetéseken kívül elfogják őket. “Az utcán mentem, két civil ruhás hozzám lépett, elkaptak és magukkal vittek”. A szervezett bűnözés elleni egység nekilátott a tüntetők felkutatásának és letartóztatásának. Kár, hogy ezek a hírszerzési képességeik nem aktiválódnak a demonstrálók támadóival szemben.


Izraelben újra országszerte tüntetéseket tartottak szombat este Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen, a vele szemben felhozott korrupciós vádak és kormányának koronavírusjárvány-kezelése miatt. Több mint negyed millió résztvevője volt a megmozdulásoknak. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.