Ez lehet Netanjahu 4 lépéses korona-terve, hogy megúszhassa perét

Nehemia Strassler írása

Egyelőre minden a hetekkel ezelőtt már felvázolt terv szerint halad. Jelenleg a második szakaszban járunk, amikor az előző nyitáshoz hasonlóan, a korábbi tapasztalatokból nem tanulva ugyanazokat a hibákat követik el – Nehemia Strassler szerint – szándékosan, hogy megmaradjon a koronavírus fenyegetése, és hogy a terv 3. pontjának megfelelően ismét fellángoljon a járvány decemberben, s erre hivatkozva el lehessen halasztani a januárra kitűzött pert.

A Haaretz lapjain a következőképpen ismerteti Strassler, hogy szerinte mi vár ránk:

Netanjahu a koronajárvány fennmaardását akarja, hogy ne térjünk vissza a rutinhoz, folytatódjon a szükségállapot, káosz uralkodjon, a vállalkozások nyissanak és zárjanak, mint egy harmonika, és a lakosság ezt mondhassa: “Gyere Bibi, kérlek, ments meg, ments meg minket, ahogy megmentettél minket az iráni atombombától is.”

A terv második, jelenlegi szakaszában úgy nyitja meg Netanjahu az országot, hogy közben a betegség folyamatosságát is biztosítsa. Albert Einstein azt mondta – idézi Stresszler: “Hülyeség megismételni ugyanazt, és más eredményt várni.” De Netanjahu nem hülye. Pontosan ugyanazt ismételgeti: a gazdaság szabálytalan és felelőtlen megnyitását, ahogyan az első bezárás után is tette, hogy azonos eredményhez jusson. Az eredmény: a járvány újabb kitörése. Ez nem hülyeség. Ez egy pontos tervezés.

Ha valóban meg akarná szüntetni a járványt, akkor nem nyitná meg az összes óvodát és napközit korlátozás és tesztelés nélkül. Nem engedélyezné az esküvőket 40 vendéggel, plusz “személyzettel”. Az is világos, hogy akkor nem tenné lehetővé a nyitást az öt piros, legfertőzöttebb városban. Akkor magas bírságokat szabna ki, és abbahagyná a pénzek öntését azokba az ultraortodox iskolákba és jesivákba, amelyek megsértik a törvényt. Akkor nem a fertőzési láncok fennmaradását ösztönözné, hanem megpróbálná megszakítani azokat.

December jön majd a terv 3. fázisa. A növekvő megbetegedés vulkánként fog kitörni az influenza és a korona kombinációja miatt. Ennek eredményeként hatalmas terhek fognak nehezedni a kórházakra, és a betegség adatai majd rekordokat döntenek. A kórházak jelzik a várható összeomlást, és ismét megjelenik a pánik. Ekkor majd bejelenti Netanjahu a harmadik zárlatot, amely teljes és hosszan tartó lesz, beleértve a bíróságok bezárását. Így a tárgyalását elhalasztják.

Izrael Katz, akit már régóta csak a főnök füttyei irányítanak, most azt állítja, hogy lehetetlen elkészíteni a 2021-es költségvetést december végére. Ez nyilvánvaló hazugság. Teljes mértékben lehetséges, állítja a jegybank jelenlegi és volt elnöke, s emiatt a hazugság miatt mondott le a pénzügyminisztérium teljes vezérkara.

De Katz nem akar jövő évi költségvetést, mert mestere azt tervezi, hogy decemberben megdönti a kormányt, és 2021 márciusára hozza előre a választásokat – ezzel világosan megsértve a Beni Ganzzal kötött rotációs megállapodást.

A márciusi választások a Netanjahu-terv 4. szakasza. Tudja, hogy a Likud csapást fog szenvedni, de reméli, hogy ezzel együtt Naftali Bennettel és az ultraortodoxokkal együtt többséget szereznek. Rotációs megállapodást ajánl majd Naftali Bennettnek (természetesen ezt is megszegi majd), de egy feltétellel: Bennett cserébe beleegyezik a kneszetben a “francia törvény” (immunitás) elfogadásába, amely tárgyalását mandátumának végéig elhalasztja. Válaszul lemond Avichai Mandelblit államügyész, Netanjahu pedig egy Szara által választott új, megfelelően hozzá, és nem az országhoz hűséges embert nevez ki a posztra, aki a “közérdek hiányára” hivatkozva lemondja a Netanjahu pert.

Így fog megszökni Netanjahu a szűk cella elől, melybe pár éve elődjét, Ehud Olmertet zárták.

Netanjahu lepusztult gazdaságot, szegénységet és szorongást, egykor dicsőséges, de mára összeomlott jogrendszert, és egy egykori demokrácia romjait hagyja majd maga után.

Az izraeli rendőrség már megkezdte a Netanjahu-ellenes tüntetések aktivistáinak letartóztatását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz