Tovább csökkent az új fertőzések száma a zárlat után

"Miattam zárt be" - fotó: A Fekete Zászlók Facebook-oldala

Izraelben tovább csökken az új koronavírus-fertőzések száma az egy hónapos zárlat után – jelentette szerdán a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet.

Bőven az első nyitási fázishoz meghatározott napi kétezer új eset alatt volt a kedden közel 40 ezer tesztből megtalált 1165 új vírushordozó (ez kevesebb mint 3 százalék). Egy hónappal ezelőtt, a zárlat bevezetésének idején már napi 8000 körül járt ez a szám, és 15 százalék körül volt a pozitív tesztek aránya. Ilyen kevés új esetet több mint három hónappal ezelőtt mértek.

Lassan, de folyamatosan csökken a súlyos betegek száma is, az ország településeinek jelentős része már “zöld”, vagyis alig vannak koronavírus-hordozóik.

Továbbra is vannak “piros” települések, elsősorban ultraortodox vallású városok, ahol ráadásul Chajim Kanyevski rabbi utasítására jelentős részben megnyitották a talmud tórákat, a helyi általános iskolákat. Ez várhatóan a fertőzés fokozottabb helyi terjedéséhez vezet. A kormány mégis feloldotta a “piros” városok zárlatát a jeruzsálemi Ramat Slomó lakónegyed kivételével.

A 12-es kereskedelmi tévé kedd esti híradása szerint titkos háttérmegállapodás született Benjámin Netanjahu kormányfő hivatala és az ultraortodox pártok között, amely szerint kifelé szigorú retorikát hangoztatnak a járványügyi szabályok betartásának fontosságáról, de a kulisszák mögött egyeztetnek lépéseikről.

A tévé értesülése szerint a felek azért döntöttek az ál-konfrontáció mellett, hogy elejét vegyék az ultraortodoxokkal szemben következetesebb szabálykövetést követelő ellenzéki pártok, Jaír Lapid Van jövő (Jes Atid) és Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Beitenu) nevű pártja előretörésének, és ne támadhassák a kormányfőt az ultraortodoxokkal szembeni elnéző politikájáért.

A miniszterelnöki hivatal tagadja, hogy ilyen megállapodás született volna.

Az utóbbi napokban felmérő tesztelést is végeztek meghatározott lakossági csoportokban, és ennek eredménye nagyon kedvező volt. A hatóságok egyúttal bejelentették, hogy bárki díjmentesen teszteltetheti magát, ezentúl ehhez nem szükséges semmilyen egészségügyi indoklás.

Kedden összeült a kormány koronavírus-kabinetje, hogy megvitassa a zárlat feloldásának újabb lépéseit, de egyelőre nem sikerült megegyezni. Nézeteltérésük fő oka az általános iskolák megnyitásának kérdése. Az egészségügyi minisztérium csakis napi ezer új esetszám és 0,8-as fertőzési együttható alatt indítaná meg a tanítást, és csak kis csoportokban, amelyek oktatói kizárólag ugyanazt a csoportot tanítanák – a délutáni napközikben is.

Az oktatási minisztérium viszont erre nincs felkészülve, miután az egészségügyiek korábban úgy vélték, hogy legalább az első és a második osztályban az Izraelben szokásos, 30 főnél nagyobb osztályokban együtt tanulhatnak, és korábban a maszkviselést sem követelték meg ennél a korosztálynál.

Az új feltételek megteremtéséhez új oktatásügyi költségvetésre, sok ezer új pedagógus alkalmazására lenne szükség, és a tárca mindezzel leghamarabb januárra tudna elkészülni. Az alsó osztályok iskolába járása kulcskérdés a gazdaság újraindítása szempontjából, mivel Izraelben nagyon sok a kisgyerekes család, ott születik a legtöbb gyerek a fejlett OECD-országok közül.

Ráadásul a magas nyugdíjkorhatár miatt a nagyszülők is általában dolgoznak, és mivel az idősebbek számára veszélyesebb a koronavírus fertőzés, a hatóságok nem is javasolják a nagyszülők alkalmazását gyerekfelügyeletre.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 306,5 ezren fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 21 ezer aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2278-an haltak meg az országban, jelenleg 1079 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 591-en súlyos állapotban vannak és 229 embert kell lélegeztetőgépen tartani.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.