Pompeo: azon dolgozunk, hogy Szudán elismerje Izraelt

Abdullah Hamdok szudáni miniszterelnök fogadja Mike Pompeo külügyminisztert 2020. augusztus 25-én - fotó: Twitter
Abdullah Hamdok szudáni miniszterelnök fogadja Mike Pompeo külügyminisztert 2020. augusztus 25-én - fotó: Twitter

Washington már dolgozik azon, hogy Szudán lekerüljön a terrorizmust támogató országok listájáról – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán interneten tartott sajtótájékoztatóján Washingtonban.

Az amerikai diplomácia irányítója közölte azt is: “szorgalmasan” dolgozik azon is, hogy Szudán elismerje Izraelt. A miniszter ugyanakkor tartózkodott attól, hogy kijelentse, Kartúm és Jeruzsálem kapcsolatainak normalizálását Washington összekapcsolja a terrorizmust támogató országok listájáről történő levétellel.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren – Abdalla Hamdok szudáni kormányfővel folytatott üzenetváltása során – már jelezte, hogy az amerikai kormányzat kész levenni Szudánt erről a listáról, mivel Kartúm beleegyezett, hogy 335 millió dollárt fizessen a terrorizmus amerikai áldozatainak és családtagjaiknak.

Washington elkötelezi magát Izrael katonai fölényének fenntartása mellett a térségben – jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön, miután Beni Ganz izraeli védelmi miniszterrel közös nyilatkozatot írt alá Washingtonban a védelmi együttműködésről.

Mark Esper és Beni Ganz közös nyilatkozatot írnak alá

A két védelmi miniszter a rövid sajtótájékoztatón nem kívánta az együttműködési megállapodás részleteit feltárni. Ganz a Twitteren később jelezte: a közös nyilatkozatban “megerősítették az Egyesült Államok stratégiai elkötelezettségét a héber állam mennyiségi katonai fölénye mellett az elkövetkezendő években”.

Mark Esper újságíróknak azt hangsúlyozta: “fontos volt ismételten megerősíteni az országaink közötti különleges kapcsolatot”.  Majd hozzátette: az Egyesült Államok eltökélt Izrael katonai fölényének fenntartásában, s az Izrael biztonsága melletti amerikai elkötelezettség “régi és megingathatatlan”.

Elemzők szerint a közös nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy az amerikai kormányzat vadászbombázók eladására készül az Egyesült Arab Emírségeknek. Izrael mindig ellenezte F-35-ös vadászgépek eladását közel-keleti országoknak, köztük még Jordániának és Egyiptomnak is, jóllehet, ez a két ország békemegállapodást írt alá a zsidó állammal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.