Büszke izraeli mosoly

Yaffa Adar elrablása
Yaffa Adar elrablása

Terroristák dokumentálták Yaffa Adar elhurcolását. Négy fegyveres férfi veszi körül őt egy golfkocsin, amely Nir Oz kibucból Gáza felé hajt. A 85 éves nagymama rózsaszín plédbe csavarva ül a kocsin, körülötte a fiatal férfiak nevetnek, egyikük a géppuskájával az ég felé céloz. Yaffa mindeközben mosolyog. Szívfacsaró lehet ez a videó annak, aki nem tudja, miért mosolyog, amint éppen a terroristák fogságába kerül.

2023. október 7-én reggel a Hamasz gázai terrorista-mozgalom összehangolt offenzívával ébresztette Izraelt. A Zsidó Állam elleni támadás legalább 3000 – lakott területek felé indított – rakéta kilövésével kezdődött a Hamasz által uralt Gázai övezetből. Ezzel párhuzamosan hozzávetőleg 2500 palesztin fegyveres áttörte a gázai–izraeli határt, és a szomszédos izraeli kibucokban, falvakban, közösségekben izraelieket mészárolt le. Az áldozatok holttestét megcsonkították, a nőket és a csecsemőket lefejezték és felgyújtották. Elképesztő brutalitással lemészároltak 40 csecsemőt és kisgyereket, megöltek legalább 1400 izraeli felnőttet, köztük 260 partizó fiatalt egy sivatagi rendezvényen. Fegyvertelen civil túszokat, köztük nőket és gyerekeket hurcoltak át Gázába. A megölt és megsebesített fesztiválozókon, kibuclakókon kívül a fegyveresek ismeretlen számú túszt ejtettek. Az azóta tartó háborúban a hollétükről és állapotukról egyelőre nem tudunk.

Yaffa Adar családi körben
Yaffa Adar – Fotó: magántulajdon

Október 7-én reggel 9 órakor Yaffa üzent a családjának, hogy terroristák vannak a kibucban, lövöldöznek és kiabálnak. Ez volt az utolsó üzenet, amit a család kapott tőle, aztán a kapcsolat megszakadt. Este, miután a katonák megtisztították a kibucot a fegyveresektől, Yaffa házát feldúlva találták. A családból nem csak őt hurcolták el Gázába. Máig sem tudunk Yaffa legidősebb unokájáról, Tamirról, aki a kibuc önkéntes reagálócsapatának tagja, és szembeszállt a Hamasz terroristáival.

Yaffa Adar az egyik alapítója Nir Oz kibucnak, átélte Izrael összes háborúját. A videókon felemelt fővel, büszke mosollyal mutatja meg, hogy nem fél, őt nem bánthatják. Ha elviszik, akkor a büszkeségével együtt viszik el. Nem lehet megtörni egy izraelit, aki egykor a fiatal Izrael fürge és leleményes harcosa volt, aki a saját kezével építette fel az országot, a zsidók egyetlen országát, akinek 85 évesen vág az esze, mint a beretva, akinek az unokái a közösségi média posztjaikban aggódnak érte és kérdezik, hogy hogyan érzi magát a gyógyszerei nélkül, fázik-e éjszaka, együtt van-e Tamirral, vagy más kibuctagokkal, vigyáznak-e az elrabolt kisbabákra. Megírják neki, hogy az elrablása megjelent a közösségi médiában, az újságokban, a CNN, a WSJ, a Reuters foglalkozott az esetével, és hogy mosolygó arca az október 7-i horror ikonjává vált. Mert emelt fővel és rezzenéstelen tekintettel szállt szembe elrablóival.

Izrael történetének a polgári lakosság elleni legalávalóbb mészárlását egy olyan kormány kezdeményezte és hajtotta végre, amely a hozzávetőleg kétmillió lakosú (mint Budapest) terület fölött uralkodik. Elviselhetetlen veszteségeket okoz izraeli családoknak, közösségeknek.

A már két hete tartó háborúban a terroristák továbbra is kérkedve dokumentálják brutalitásukat. A Hamasz generációkat nevelt már az izraeli zsidók kiirtására, ám a támadások során a nem zsidókat sem kímélik. A végső céljuk nem a zsidók kiirtása, hanem a muzulmán vallás uralkodása a világ felett. Amikor azt látjuk: Free Palestine – gondoljuk át, nem Izraeltől kell a Palesztin Nemzeti Hatóság és Gáza területén élőket felszabadítani, hanem a Hamasztól.

A nem zsidók legyilkolását a Hamasz fegyveresei általában nem dokumentálják, de a gázai lakosokat támogatók sem. Ha pedig mégis, akkor többnyire meghamisítva, megvágott, szerkesztett módon tálalják ezeket és megannyi más brutalitást, többnyire az izraeliek vagy az Izraeli Védelmi Erők tetteiként.

Ne dőljünk be a palesztinpárti propagandának! A médiát a Hamasz a legaljasabb módon manipulálja. Yaffa Adart például elesett öregasszonyként mutatja be. Meghamisított anyagaik, videóik, mémjeik milliókhoz jutnak el.

Yaffa Adar egész világon látható mosolya: jelkép. Az öntudaté. Mintha azt jelezné: Ha meg is öltök, a büszkeségemet Izrael építéséért, fennállásáért, nem vehetitek el.

Yaffa Adar otthon, a kibucban
Yaffa Adar otthon, a kibucban – Fotó: magántulajdon

Az írás a Vasárnap c., a Szlovák Köztársaságban nyomtatott magazin felkérésére született.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.