Avner Netanjahu a Wikipédiának: Vegyétek le a rólam szóló bejegyzést – “Nem vagyok fontos”

Avner Netanjahu, 2019 – Fotó: Reuven Castro

A miniszterelnök fia a róla szóló bejegyzés törlését kérte, ami heves vitát váltott ki a Wikipédia szerkesztői között. Egyrészt voltak szerkesztők, akik azt állították, hogy mivel személyes fegyveres védelemben részesül, ezért közérdeklődésre tart igényt, mások azt állították, hogy például Ehud Barak volt miniszterelnök lányai nem szerepelnek az apjukról szóló cikkben.

Avner Netanjahu, a miniszterelnök kisebbik fia a múlt héten szokatlan kéréssel fordult a Wikipédia szerkesztőihez. Ifjabb Netanjahu a róla szóló bejegyzés eltávolítását kérte a közösségi enciklopédiából. Ritka eset ez a projekt történetében, hiszen a Wikipédia-szócikk hőn áhított státuszszimbólumnak számít, és annak alanya a bejegyzés teljes törlését kéri. A közeli napokban szavazás lesz az ügyben, melyben Netanjahu arra kérte a szerkesztőket, hogy szavazzanak a törlés mellett. Jelenleg 40 felhasználó támogatja a cikk eltüntetését, 25 pedig ellenzi – a szavazást jövő kedden zárják le.

Ifjabb Netanjahu bejegyzésének vitalapján polémia alakult ki a bejegyzés kiiktatásáról. “Én vagyok a szócikk tárgya (Avner Netanjahu), és a nyilvánosság számára nem látok jelentőséget ennek a szócikknek a megőrzésében. Mindenestre alacsony értékkel bír” – írta április 8-án, és kitörölt belőle egy, személyes életével foglalkozó bekezdést. Menyasszonya nevét törölték, és csak az a tény maradt meg, hogy Avner “a Beitar Jerusalem futballcsapat rajongója”.

Az egyik, a bejegyzés eltávolítását ellenző résztvevő azt állította, hogy fontos a szócikk: “Ha Avner Netanjahut a Sin Bet személyi biztonsági egysége biztosítja, akkor nem állíthatja, hogy nem közszereplő.” Egy másik résztvevő ezt írta: “Ez egy érdektelen bejegyzés, melyet törölni kell. Valójában nincs oka ennek a szócikknek.”

“Emlékeim szerint néhány nappal a választások előtt részt vett az apja javára készült propagandavideóban” – írta egy másik résztvevő. Következésképpen véleményem szerint nem hivatkozhat a „közérdeklődés hiányára”.

Egy másik Wikipédia-szerkesztő azt írta, hogy támogatja a szócikk törlését: „Feltételezve, hogy a kérelmező valóban Avner Netanjahu, megemlítem, hogy például Ehud Barak szócikkében még a lányainak a neve sem szerepel, és joggal – a miniszterelnök gyermekei olyanok, mint az átlagemberek, csak akkor írnak róluk szócikket, ha arra saját jogon jogosultak, és nem a származásuk révén.”

Avner Netanjahu kérése a bejegyzés eltávolítására / hivatalos webhely, képernyőkép

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet