„Elveszett és megtaláltatott” – üdvözölte az ír miniszterelnök a Hamasz által elrabolt izraeli kislányt

Emily Hand és apja Thomas első találkozása. Emily izraeli-ír állampolgárságú, és sok kettős állampolgárságú elrabolthoz hasonlóan az ír kormány is részt vett a kiszabadítására tett erőfeszítésekben. – Fotó: Az IDF szóvivője
Emily Hand és apja Thomas első találkozása. Emily izraeli-ír állampolgárságú, és sok kettős állampolgárságú elrabolthoz hasonlóan az ír kormány is részt vett a kiszabadítására tett erőfeszítésekben. – Fotó: Az IDF szóvivője

Leo Varadkar elvileg gratulálni akart, mivel az elrabolt Emily Handet a szombati fogolycserével kiengedték a Hamasz fogságából, de annyira homályos megfogalmazást választott, hogy abból úgy lehet érteni, mintha a kilencéves kislány egyszerűen eltévedt volna. Az internet népe hamar tisztázta, mi is történt valójában.

Emily Hand története eléggé hátborzongató, de szerencsére boldog véget ért. Apja, Thomas sokakat megérintett a CNN-nek október 7-én, közvetlenül a mészárlás után adott interjújával, amelyben sírva, de megkönnyebbülve fogadta kilencéves lánya halálhírét. Az írországi születésű Thomas elmesélte, hogy igazából örült annak, hogy Emily már nem él (bár akkor a holttestét nem találták), mert ez szerinte még jobb, mintha a Hamasz fogságába esett volna. Azonban egy hónappal később kiderült, hogy Emily mégis életben van, Gázába vitték túszként. Szombaton, a túszcsere második fordulójában Emily láthatóan épségben visszatért Izraelbe, és apja karjaiba.

Az október 7-i tömegmészárlásban a Hamasz több mint 100 embert, köztük gyerekeket gyilkolt meg Beeri kibucban, többeknek (például a békeaktivista Vivien Silver és a 12 éves Liel Hezroni) a holttestét csak hetekkel később, a Régészeti Hatóság emberei segítségével tudták azonosítani, 26 embert túszként Gázába hurcoltak. A szombaton, 50 nap elteltével elengedett túszok közül 12 Beeri kibucban él.

Emily izraeli-ír állampolgárságú, és mint sok kettős állampolgárságú túsz esetében, az ír kormány is részt vett valamilyen szinten a kiszabadítására tett erőfeszítésekben. A szombati jó hírnek is örült az ír kormányfő, és azonnal Twittelt is egyet az Amazing Grace jól ismert keresztény himnuszra támaszkodva: „Öröm és megkönnyebbülés napja ez Emily és családja részére. Egy ártatlan kislány, aki elveszett, és most megtalálták és hazavitték. Megkönnyebbülten fellélegzünk. Imáinkra megérkezett a válasz.”

Ezzel a lenyűgöző, szinte akrobatikus csavarral Varadkar gondosan kifelejtette a legfontosabbat megemlíteni: Emilyt a Hamasz elnevezésű gyilkos terrorszervezet az otthonából rabolta el, majd hosszas tárgyalások, nemzetközi és katonai nyomásgyakorlás után szabadon engedte, ezért hazatérhetett. Az X (Twitter) is javítással látta el a bejegyzést, amiben ezeket a tényeket hozzáteszik, és természetesen az izraeli internetezők sem késlekedtek mémekkel megmutatni, mennyire nevetséges az ír miniszterelnök maszatolása. Így lett Varadkar a legújabb tagja annak az egyre nagyobb klubnak, amelyben az izraeli narratívával szemben ellenséges, vagy egyszerűen csak értetlen, buta megjegyzéseikkel elhíresült hírességek kapnak helyet (emlékezzünk például a Sky News riporternőjére, aki a 3 palesztin terroristát 1 izraeli gyerekért képletet akként értékelte, hogy ezzel az izraeliek kevesebbre becsülik a palesztinok életét, mint a sajátjaikét). Az izraeli külügyminiszter is bekérette az ír nagykövetet az ír miniszterelnök bejegyzése miatt.

„Ír miniszterelnök: Sajnálatos eset, melyben elveszett a repülő egy toronyházban.”

„Hát ezért ellenzi az ír kormány az izraeli katonai beavatkozást Gázában: azt hitték, itt bújik meg Emily.”

„Az ír miniszterelnök üdvözli a szavannán csak úgy elveszett kölyök hazatérését.”

Az ír miniszterelnök: „Végül megtalálták az elveszett Anne Frankot, vagy még mindig bújócskázik?”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.