Azonosították a beeri kibucból eltűnt békeaktivista holttestét, meggyilkolták

Több, mint egy hónappal az október 7-én történt mészárlás után hétfőn azonosították a 74 éves Vivian Silver békeaktivista holttestét. Mint kiderült, Silvert a kibucban brutálisan meggyilkolták és nem vitték túszként Gázába, ahogyan ezt eddig a családja feltételezte. Silver özvegy volt, két gyermeke és négy unokája van.

Silver 1949-ben született Kanadában és 1974-ben vándorolt ​​ki Izraelbe, ahol kezdetben Gezer, majd Beeri kibucban élt. Silver ismert és elimert társadalmi aktivista volt, a nők előmeneteléért és a béke előmozdításáért tevékenykedett, egész életét a palesztinok ügyének és a zsidó-arab együttműködésnek szentelte. Többek között Silver volt éveken keresztül az AJIC – a Negev Institute for Peace and Development Strategies – egyik vezérigazgatója, ez az arab-zsidó szervezet 2000 óta dolgozik a negevi beduin társadalom életének jobbításáért, valamint az arabok és zsidók együttélésének előmozdításáért. Emellett a 2014-es megalakulása óta aktívan részt vesz a „Nők a Békéért/Women Wage for Peace” vezetésében, tagja volt a „B’Tzlem” igazgatótanácsának, amely izraeli katonák attrocitásait vizsgálja és jelenti. Az elmúlt években Silver leginkább az „On the Road to Recovery” szervezetnél tevékenykedett, amely a gázai rákos betegeket kísérte el izraeli kórházi kezelésre.

“Elég! Nem lehet ezt tovább a politikai megoldás reménye nélkül folytatni” – mondta a “Nők a békéért” gyűlésén 2018-ban. “Lehetetlen normálisnak elfogadni azokat a hadműveleteket és háborúkat, amelyek csak gyilkolást, pusztítást és fájdalmat, testi-lelki károkat okoznak, az egyes fordulók között pedig a helyiek ellenálló képességét erősítik, hogy készen álljunk a következő menetet elviselni… Felszólítjuk a miniszterelnököt, a védelmi minisztert és a kabinetet, hogy mutassák fel azt a bátorságot, amely egy olyan politikai alternatíva megteremtéséhez szükséges, amely békét és biztonságot hozna nekünk” – tette hozzá. “Menachem Begin miniszterelnök megállapodást írt alá Egyiptommal. Jichak Rabin miniszterelnök a jordániakkal. Már akkor azt tartották, hogy “nincs kivel tárgyalni”. Ma, ez igaz, még nehezebb. De mégis lehetséges” – zárta akkor szavait.

De ugyanebben a beszédben a palesztinokhoz is szólt, mondván: “Felszólitjuk palesztin nővéreinket Gázában: csatlakozzatok hozzánk és szóljatok a vezetőithez, elég, a terrorizmus jó senkinek, ti is megérdemlitek a békét és a biztonságot.”

2020-ban a nők részvételének szükségességéről is beszélt a politikai döntések meghozatalában. “Ha az évek során a döntéshozók 50%-a nő lenne, talán, talán, a valóság ma más lenne” – mondta, és kifejtette: “A nők egyedi politikai tulajdonságokat tesznek az asztalra. A férfiak a katonai biztonság fogalmára koncentrálnak elsősorban, a nők viszont a biztonságra tágabb összefüggésben utalnak – személyes biztonság, gazdaság, jólét, oktatás, egészségügy, beleértve a szellemit is.”

Egy tavalyi interjúban kifejtette a békéről alkotott vízióját is, amelyben a következőket mondta: “Feltételes cionista vagyok. Hiszek a zsidók államhoz való jogában mindaddig, amíg ugyanazt a jogot megadjuk a palesztinoknak. Több a közös bennünk, mint a különböző. Személyes és baráti kapcsolataim vannak ott, a túloldalon élő emberekkel.. Tudom, milyen lehetne az életük, ha segítségükre lennénk.” Arra a kérdésre, hogy hogyan képzeli el az unokái jövőjét, ezt mondta: “Hogy legyenek arab, palesztin barátaik. Hogy ne féljenek.”

Silver három nappal a halála előtt 1500 izraeli és palesztin nő részvételével béketüntetést szervezett Jeruszálemben, október 19-én nagygyűlést vezetett volna Beeriben az együttélésért és a gázai araboknak járó jogok biztosításáért.

És mindez nem akadályozta meg a gyűlölködő és kegyetlen palesztin Hamász-szörnyetegeket abban, hogy megkínozzák és meggyilkolják Silvert beer-i otthonában csak azért, mert izraeli állampolgár volt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.