Tömegek tüntettek Netanjahu ellen • Az ultraortodoxok az araboknál házasodnak • Elhunyt Yehuda Barkan

Szombat este ismét több mint ezer helyen rendeztek kisebb helyi tüntetéseket, majd hatalmas tömegtüntetés volt Aviv Gefen részvételével Tel-Avivban a Rabin téren. Szintén volt több százas tüntetés Netanjahu keszareai villájánál, majd Jeruzsálemben is. A fővárosban fél nyolckor több százan indultak hatalmas felfújt ál-tengeralattjárókkal a Húros- hídtól a kneszethez, ott több ezres felvonulássá és menetté nőtt a tömeg. A Balfour utcára meneteltek, amely ismét megtelt, együtt a környező utcákkal, utakkal. Később, mivel este fél tíztől nem lehet zajongani a Balfourban, újabb menet indult a város utcáin, sok futással, meneküléssel a vadászó, utakat elzáró, a szokásos macska-egér játékot játszó rendőrség elől. A Balfourban 21 000 karkötőt osztottak szét a szervezők. A tüntetők már 18. hete változatlan erővel és elszántsággal követelik Benjamin Netanjahu távozását.


A Balfour szombat este tengernyi rózsaszín zászlóval telt meg, a megmozdulás színével, mely a reményt jelképezi. Ez az a fotó, amelyet Netanjahu megpróbált megakadályozni. Ezért a rendőrség elrendelte a Kings Hotelnek, hogy zárja le az összes erkélyét, és ne adjon ki a tér felé néző szobákat. Hasonló utasítást kaptak a szomszédok is. Minden tető le volt zárva. Ezt egyszerű héber nyelven diktatúrának hívják. A kép mégis elkészült…


Gamzu professzor szerint az egész ország területén bizonyos városokban esküvőket tartanak, és növekszik a megbetegedés. A tévé híradása szerint az ultraortodoxok az utóbbi időkben az arab településeken tartják a szabályokat megszegő esküvőiket. “Le kell majd zárnunk ezeket a városokat, amelyek jelenleg az arab szektorban vannak” – vélekedik erről Gamzu. Vagyis bezárják az arabokat, mert az ultraortodoxok náluk esküvőznek.


Konfliktus tört ki a védelmi minisztérium és Netanjahu között az Emírségekkel kötött “békeszerződés” miatt, amelynek hátterében az F35-ös legfejlettebb vadászgépek emirátusnak való eladása áll. Netanjahu miniszterelnök eleinte mindent letagadott, de a védelmiek ismételten azt állítják, hogy a fejlett repülőgépek eladásáról a hátuk mögött folytak a tárgyalások, és a kormányfő viselkedése súlyos károkat okozott az ország biztonságának.

- Hirdetés -

Elhunyt Yehuda Barkan színész. Halálát a koronavírus és szövődményei okozták. A 75 éves Barkannál körülbelül egy hónappal ezelőtt diagnosztizálták a fertőzést, és azóta ápolták a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem Kórházban. Az elmúlt két hétben állapota romlott, ennek következtében altatták és légzőkészülékre csatlakoztatták. Barkant, Izrael egyik legrégebbi és legsikeresebb színészének tartják. Az ismert művész Yehuda Yechezkel Berkovich néven Romániából érkezett bevándorlók gyermekeként született. Mintegy 20 éve vallásossá vált, s azóta főként rabbikat, ultraortodox szerepeket játszott.

- Hirdetés -