Embereken kezdik tesztelni az izraeli vakcinát • Vasárnaptól kezdődik a kisiskolásoknak az oktatás

A Védelmi Minisztérium vasárnap bejelentette, hogy engedélyezték, hogy a koronavírus-vakcináját novembertől embereken is kipróbálják. Az oltás neve Brilife lesz, az egészség héber (briut), és az angol élet (life) szavakból összeállítva. Az Izraeli Biológiai Kutatóintézet először két résztvevővel kezdi meg a tesztelés első szakaszát, majd fokozatosan 80-ra és végül több százra növeli. Ha a tesztelés eredményes lesz, 2021 májusában mintegy 30 000 embernek lehet majd beadni az oltást.


A kormány jóváhagyta az általános iskolák 3.-4. évfolyama számára, hogy vasárnaptól visszatérhessen a tanítás “kapszulákban”, míg az 1.-2. osztályosok három napot fognak iskolába járni. A miniszterek jóváhagyták a jelenlegi gazdaságot is érintő korlátozások vasárnapig történő meghosszabbítását. A rendelkezések értelmében a jövő héttől, nyílt területen, 15-ös csoportokban megengedett lesz az oktatás, így az egyedülálló serdülők számára fenntartott internátusokban is megindulhat az oktatási tevékenység.


Az Izraelben élő menedékkérők körülbelül 80%-a munkanélküli. Sokan elvesztették egészségbiztosítási jogosultságukat, összeomlóban az ellátási rendszerük. Az emberjogi szervezetek jelentése szerint március óta a menekültek körében megnőtt a családon belüli erőszak, míg az élelmiszersegély iránti kérelmek száz százalékkal emelkedtek.


Izrael koronavírus-projektmenedzsere vasárnap a ynet-nek nyilatkozva kijelentette, javasolni fogja, hogy a kormány ne enyhítsen az országos zárlaton, amíg a lakosság körében nem fokozódik a koronavírus tesztek száma. „Napi 70 000 teszt áll rendelkezésemre a kihasználásra, erre leragadok 20 000-nél?” – mondta Gamzu professzor. „Fontolgatom a további lépések leállítását [a zárlat megkönnyítése érdekében], ha az emberek nem tesznek eleget a tesztelésnek”.


A Globes gazdasági hírportál értesülései szerint a Gazdasági és Ipari Minisztérium enyhíteni szeretné a külföldiek beutazására vonatkozó általános tilalmat, amelyet még márciusban vezettek be a Covid-19 járvány miatt. A reptéri zárlat feloldása azokra a különleges engedéllyel rendelkező üzletemberekre vonatkozna, akik zöld jelzésű országokból érkeznek Izraelbe.


A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy az állam a tartós munkanélküliek számára egyszeri, 2000 sékel összegű támogatást nyújt. Támogatásra jogosult mindenki, akinek a biztosító (Bituach Leumi) legalább 100 napja munkanélküli járadékot fizet – egymást követően, vagy akár megszakítva –, 2020. március 1-től 2020. október 17-ig. A támogatásra jogosult házastársak fejenként további 500 sékelt kapnak.


„Halálos nyíl” néven a hadsereg vasárnap reggel elindította idei legnagyobb hadgyakorlatát, melyben a libanoni Hezbollah terrorcsoport elleni harcokat szimulál, ezzel javítva a csapatok támadóképességén. A hadsereg figyelmeztette a lakosságot, hogy országszerte a megszokottnál élénkebb repülőgépmozgásra lehet számítani, Haifa és Asdod városokban pedig valószínűleg nagyszámú katonát, harci járművet és hajót lehet majd látni a kikötők körül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.