Megjött az őszi esőfront

Elő az ernyőkkel! - fotó: Kallos Bea / Izraelinfo
Elő az ernyőkkel! - fotó: Kallos Bea / Izraelinfo

Tegnap egyértelművé vált, hogy végre vége a nyárnak. Megjött az első, igazi őszi esőfront. Várhatóan a hét szinte minden napján esni fog, míg szerdára és csütörtökre az egész országra kiterjedő viharokat jósolnak. A 90-es úton az Ein Gedi csomópontnál, a Holt-tengerig terjedő szakaszon az áradások miatt forgalmi korlátozásokra, útlezárásokra lehet számítani. Az éjszakai esőzések következtében a Jeruzsálembe vezető főutat is elárasztotta a víz.

Kétgyermekes családot mentettek ki egy elárasztott lakásból Givat Zeevben. A helyszínre érkező tűzoltók előbb a bennrekedt családot mentették ki, majd nekikezdtek a víz kiszivattyúzásának. Emberi életben szerencsére nem esett kár.

A felhős, viharokkal tarkított éjszaka után további zivatarok, villámlás, valamint egyes helyeken jégeső is várható. Holnap délig a sivatagos területeken az áradások veszélye is fennáll.

Fotó: frankpeti / Izraelinfo

Jeruzsálemben is szépnek mondható a lehullt csapadék mennyisége. Az éjszaka a várost övező meteorológiai állomásokon körülbelül 48 mm csapadékot mértek. A városközpontban csak 10 millimétert, míg Givat Ram-ban 22 mm eső esett.

Délutánra őszies hőmérsékletek várhatóak: Katzrinban 24°C, Cfaton 18°C Naharián 23°C, Tibériáson 27°C, Haifán 23°C, Tajben 24°C, Arielben 21°C, Jeruzsálemben 21°C, Tel-Avivban 25°C, Rehovoton 26°C, Beit Semesen 26°C, valamint a Holt-tengernél 28°C, Beer-Seván 25°C, Mitzpe Ramonon 20°C és Eilaton 30°C lesz ma a maximum hőmérséklet.

Kedd reggelre várhatóan ismét esni fog, és ez folytatódik majd a nap első felében. Az igazi esős front aztán szerdán és csütörtökön érkezik meg, valódi télies időjárást hozva, mind az esők, mind a hőmérséklet terén.

Az alábbi fotó a sivatagos Arava déli részén, Beer-Orában készült az ott lehullott jégesőről.

Fotó: Gilad Gabay / Természeti és Parkok Hatósága

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.